La Vanguardia (Català)

L’incendi de Califòrnia ja deixa més de 600 desaparegu­ts

Trump, que va fer dures crítiques a les autoritats locals, visitarà la zona devastada pel foc després que s’han confirmat 63 víctimes mortals

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Si, com s’exclama tantes vegades, tot és susceptibl­e d’empitjorar, al nord de Califòrnia hi havia ahir 631 raons perquè es compleixi la dita. Encara més.

L’incendi de Camp Fire, focalitzat en un lloc anomenat Paradise, avui un infern encara fumejant, ha causat ja oficialmen­t 63 víctimes mortals, en el que es considera el foc més devastador i criminal del qual es té record en l’estat de l’or.

Però el recompte no s’ha tancat. El xèrif Kory Honea, del comtat de Butte, va elevar la nit de dijous (el matí de divendres a Barcelona) fins a 631 el nombre de desaparegu­ts, un salt més que rellevant des de dimecres, quan la xifra era de 130.

La nova llista, en la qual s’identifica els no localitzat­s, potser inclou ciutadans que van fugir de les flames, que estan bé i sans i estalvis, encara que desconeixe­n que se’ls busca. Segons el xèrif, a l’elaborar aquesta llista i fer-la pública, el que es persegueix és que alguns d’aquests superviven­ts siguin conscients d’aquesta situació i contactin amb les autoritats.

“El caos amb què ens vam enfrontar a l’inici d’aquesta crisi va ser extraordin­ari”, va subratllar Konea en roda de premsa. “Ara estem intentant fer marxa enrere i estar segurs que vam comptar totes les persones”, va insistir.

En aquell moment, el xèrif va informar que els equips de rescat havien trobat tres nous cadàvers a Magalia, tres a Paradise i un a Concow. Un dels cossos de Paradise el van trobar dins d’un cotxe que estava bolcat de costat.

L’incendi de Camp Fire ha cremat 58.000 hectàrees i ha destruït

Greu preocupaci­ó sanitària perquè el núvol del fum provoca problemes respirator­is

11.862 estructure­s. Els experts consideren que es pot trigar setmanes a completar la recerca de víctimes. Milers de superviven­ts estan sense casa, acollits en refugis, en poblats de caravanes o en campaments de tendes de campanya. A més, el núvol de fum causa greus problemes respirator­is en els habitants de tota aquesta zona, inclosa la capital, Sacramento.

La Casa Blanca va anunciar aquest dijous que el president Donald Trump té intenció de viatjar avui a Califòrnia i recórrer la zona de la devastació.

Serà la seva segona visita des que va jurar el càrrec a un estat que lidera el moviment d’oposició al trumpisme. El president ha preferit atacar des de la distància els seus líders i les seves polítiques.

Aquest viatge s’ha programat després que Trump es dediqués precisamen­t a estigmatit­zar les autoritats california­nes. Les va acusar de ser responsabl­es de la tragèdia per la seva mala gestió dels boscos. Els seus tuits van ser considerat­s insultants.

El governador Jerry Brown va contestar que s’ha de millorar en la gestió dels boscos, però que la causa principal és una persistent sequera, una conseqüènc­ia del canvi climàtic.

Trump anirà a veure el que queda de Paradise, nom que es remunta a mitjans del segle XIX. Uns llenyatair­es exhaustos es van posar a descansar sota una arbreda. L’aire era fresc. El cap de la quadrilla va deixar una frase amb què es va batejar al lloc:

–Petits, això és el paradís.

 ?? JOSH EDELSON / AFP ?? Vista d’un barri residencia­l totalment destruït per les flames a la població de Paradise
JOSH EDELSON / AFP Vista d’un barri residencia­l totalment destruït per les flames a la població de Paradise

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain