La Vanguardia (Català)

La revolució Rosalía.

Rosalía guanya dos premis Grammy per la seva cançó ‘Malamente’

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La cantant catalana Rosalía va confirmar ahir la seva irrupció en la fama mundial de la música popular amb els dos Grammy llatins guanyats a la gala celebrada a Las Vegas amb el seu tema Malamente.

Aveure, què té Rosalía que la fa diferent?

Més enllà de les considerac­ions musicals, en què es conjuguen elogis desmesurat­s i menyspreus que voregen la xenofòbia, més enllà de tots els elements subjectius, hi ha un fet inqüestion­able i que serà inapel·lable almenys durant un any. Com a mínim.

Rosalía, catalana i flamenca experiment­al, s’ha convertit als 25 anys en una estrella amb certificat oficial.

Dijous a la nit a Las Vegas va guanyar dos Grammy llatins per la cançó Malamente. Aquests reconeixem­ents la converteix­en en l’espanyola amb mes gramòfons per un únic treball.

Niña Pastori en té tres per diferents àlbums, més un per un projecte en col·laboració amb altres artistes, i Rosario i La Mala Rodríguez en tenen dos cadascuna, però també d’edicions diferents.

Rosalía va arribar a la gala de la ciutat del pecat, al lluminós desert de Nevada, com la dona amb més nominacion­s de la temporada. Tot i que no va fer ple, va imprimir la seva empremta quan va passar per l’MGM Grand Arena.

“La seva actuació era una de les més esperades, i no va deixar d’impression­ar”, es llegeix al web de Billboard després de la interpreta­ció durant el lliurament de guardons. Va aparèixer envoltada de sis músics per interpreta­r el seu tema i senya d’identitat, en què “va exhibir la seva poderosa veu mentre ens va regalar a tots el seu èpic flamenc barrejat amb coreografi­a hip-hop”, segons aquesta ressenya.

La festa de la indústria discogràfi­ca llatina –49 categories, entre les quals les distincion­s als àlbums cristians en espanyol i portuguès– tenia com a gran preferit absolut J. Balvin, molt admirat per Rosalía, amb un total de vuit nominacion­s.

Tot i això, el colombià va marxar amb només un, potser perquè és una opció massa moderna. I, així, el màxim triomfador va ser un vell conegut, l’uruguaià Jorge Drexler, amb tres: millor disc de cantautor –per Salvavidas de hielo–, millor cançó i enregistra­ment

per Telefonía.

I la grossa li va tocar a Luis

Miguel amb México por siempre, millor àlbum de l’any (duplicat amb el de disc de ranxeres). Feia 13 anys que no es reconeixia el Sol i, tot i així, no va assistir a la celebració, cosa que va provocar queixes del públic.

Aquesta tendència al conservado­risme no fa altra cosa que realçar l’èxit que ha aconseguit la catalana i el seu estil de caràcter trencador.

“De Barcelona a Las Vegas, Rosalía va sortir a l’escenari dels Grammy Llatins demostrant una vegada més per què és una de les artistes més populars del 2018”, subratlla el web.

A Enric Carbonell li hauria semblat més bé que Billboard hagués concretat: “De Sant Esteve Sesrovires a Las Vegas”. Rosalía Vila Tobella ha crescut en aquesta ciutat del Baix Llobregat. Ahir Carbonell, l’alcalde, va elogiar la veïna més cèlebre del moment, amb un talent que era apreciat a la localitat abans d’entrar a l’olimp de celebritat­s globals. “Ningú no li ha regalat res”, va dir en declaracio­ns a Efe.

“És una persona que fa anys que sap el que vol i que ha treballat molt per aconseguir-ho. Aquesta actitud és un exemple per a la seva generació”, va assegurar.

S’entén l’orgull local quan la fama d’una de les filles de la ciutat transcende­ix fronteres, i fins i tot aquesta setmana The New York Times li dedica un reportatge. “És una de les rares artistes contemporà­nies a Espanya que ha tingut impacte fora del país conreant una base de fans a la seva pròpia xarxa social”, va assenyalar el Times. Després d’analitzar la seva estètica –matadors amb moto o penitents patinant– i la seva música, conclou que “el resultat és un so pop original que han anomenat flamenc per a millennial­s”.

Rosalía va passar per la catifa vermella dels Grammy quan feia uns quants minuts, a la prèvia de la gala, li havien atorgat el trofeu com a millor cançó alternativ­a per Malamente. “Ai, Déu meu, Déu meu! Que m’acaben de dir que he guanyat el meu primer Grammy! Déu meu!”, va indicar en un vídeo publicat al seu perfil d’Instagram. “Moltes gràcies a tota l’Acadèmia, a tot el meu equip per confiar en mi, a la meva família, al meu company Lucho: t’estimo molt... I gràcies per tot. Estic flipant!”.

Aquesta cançó forma part d’El mal querer (Sony), el seu segon àlbum d’estudi –no podia competir perquè es va llançar fa uns quants dies, fora de termini–, després de treure Los ángeles el 2017.

Una vegada començada la cerimònia, que van obrir Marc Anthony, Will Smith i Bad Bunny interpreta­nt Está rico, hi va haver poques al·lusions al moment polític. La mexicana Lafourcade va saludar la caravana d’immigrants que avança pel seu país, i els seus col·legues de Maná van tenir paraules d’ànim per a la processó dels desheretat­s. La cantautora brasilera Anaadi, guardonada pel seu disc Noturno, va lamentar que el seu país “estigui patint una amenaça neofeixist­a”, en al·lusió a la victòria de l’ultradretà Jair Bolsonaro a la presidènci­a.

Rosalía va pujar a l’escenari per primera vegada, però no va ser per interpreta­r, sinó per recollir el premi a la millor fusió/interpreta­ció urbana. Després d’esmentar Lauryn Hill, Björk o Kate Bush, la catalana va donar les “gràcies a totes les dones de la indústria que m’han ensenyat que es pot, perquè gràcies a elles soc aquí”.

A Las Vegas, un lloc tan il·luminat que es veu fins i tot des de la Lluna.

UN ÈXIT HISTÒRIC És l’artista espanyola amb més Grammy llatins per un únic treball ORGULL LOCAL, ÈXIT GLOBAL L’alcalde de Sant Esteve Sesrovires elogia la seva veïna: “No li han regalat res” TAMBÉ TRIOMFA EN ESCENA L’actuació de Rosalía a la gala era esperada i no va decebre NOMS DE LA NIT Drexlex es va endur tres premis i Luis Miguel no va recollir el seu trofeu de millor disc

 ?? BRIDGET BENNETT / AFP ??
BRIDGET BENNETT / AFP
 ?? ROBYN BECK / AFP ??
ROBYN BECK / AFP
 ??  ?? Vegeu la iconografi­a de l’àlbum al ‘Cultura/s’
Vegeu la iconografi­a de l’àlbum al ‘Cultura/s’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain