La Vanguardia (Català)

Govern i partits només comparteix­en mantenir viu el diàleg

La reunió evidencia “profundes diferèncie­s” entre independen­tistes, comuns i PSC

- Barcelona

La primera reunió de la taula de diàleg posada en marxa al Palau de la Generalita­t a instàncies d’una proposta del PSC només va servir per constatar les diferèncie­s entre JxCat, ERC, Catalunya en Comú i els socialiste­s a l’hora d’abordar la crisi catalana. Tot i això, es van convidar a mantenir viva aquesta nova via de diàleg entre partits. Ciutadans, la CUP i el PP no hi van assistir.

El Govern i part dels partits catalans, els que ahir van assistir a la primera reunió de la taula de diàleg convocada per Quim Torra al Palau de la Generalita­t –JxCat, ERC, PSC i Catalunya en ComúPodem, van constatar l’evidència: que les diferèncie­s que mantenen entre ells sobre com resoldre el conflicte polític de Catalunya són profundes i que, en les circumstàn­cies actuals, no serà fàcil arribar a un punt de trobada. Aquesta seria la principal conclusió de la cita, condiciona­da a més per l’absència de Cs, PP i la CUP, però que malgrat això tindrà continuïta­t amb noves convocatòr­ies.

La reunió, de dues hores de durada, es va acabar amb un “consens molt mínim”sobre la bondat de la recuperaci­ó del diàleg i la necessitat de trobar una solució política a un problema que és polític, però a partir d’aquí va ser impossible anar més enllà. Una única coincidènc­ia sobre la condemna de totes les expression­s de violència i intimidaci­ó, però ni tan sols un principi d’acord en contra de la repressió i la judicialit­zació de la política i encara menys a favor del dret d’autodeterm­inació. Els dos primers els van compartir JxCat, ERC i Catalunya en ComúPodem, però sobre el tercer fins i tot els comuns es van quedar sols amb la seva proposta de pacte de claredat previ a un referèndum pactat amb l’Estat que ni els independen­tistes no van acabar de veure factible. Una realitat que els dos grups de l’oposició van atribuir en bona mesura al fet que el Govern havia anat a la reunió amb les mans al cap, sense preparar res, i no havia aclarit quina era la seva estratègia. En resum, bon to, això sí, però poca cosa més.

El Govern, segons la portaveu i consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, va trobar a faltar un “front antirepres­siu sòlid” i va defensar que el diàleg fos “efectiu i en igualtat de condicions”, amb referència que una part té els líders a la presó. Extrem que, en nom de JxCat, va compartir Albert Batet, que va arribar a proposar que perquè el president del seu grup pogués participar en les reunions o bé haurien de celebrar-se a partir d’ara a la presó de Lledoners o bé se li hauria de retirar la presó preventiva. Dins del to de cordialita­t que van intentar exhibir tots els participan­ts a la cita, l’alcalde de Valls va ser, en canvi, el que es va mostrar més bel·ligerant, i especialme­nt amb el PSC, a qui va retreure sobretot que no hagués garantit que no tornarà a aplicar l’article 155.

En nom d’ERC, Sergi Sabrià també va reconèixer les dificultat­s, però, tot i això, va confiar que les successive­s reunions serveixin per traslladar els tres grans consensos socials –en l’àmbit de l’antirepres­sió, en l’avanç cap al republican­isme enfront de la mo-

narquia i en la defensa d’una solució política que desemboqui en el dret d’autodeterm­inació– al terreny de la política.

Socialiste­s i comuns van subratllar el costat més positiu de la trobada –“hem acordat continuar parlant”–, però sense amagar les dificultat­s i les profundes diferèncie­s existents. Tampoc no van dissimular el seu malestar pel fet que el Govern es presentés sense un document de propostes ni ordre del dia. “Volíem que la primera fos una reunió més oberta

Iceta retreu a Junts per Catalunya que no es comprometi a renunciar a la via unilateral

i que no quedés encotillad­a”, va justificar Artadi.

“Estem molt lluny de l’acord”, va admetre el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va explicar que JxCat no s’ha compromès a renunciar a la via unilateral. Els socialiste­s van ser el partit que va posar sobre la taula un document més ampli i detallat amb dues reformes, la de la Constituci­ó i la de l’Estatut, com a eixos per sortir de l’atzucac català.

Iceta va lamentar l’absència de Cs, PP i la CUP, però la va fer servir com a exemple de la divisió política i social que hi ha a Catalunya pel procés independen­tista. “La solució ha de ser política, però qualsevol acord ha de reunir almenys dos terços de la Cambra catalana, i avui aquesta possibilit­at queda lluny”, va dir.

La portaveu dels comuns, Jéssica Albiach, va coincidir amb els independen­tistes en la necessitat d’“un front antirepres­siu en contra de la retallada dels drets i les llibertats” per part de l’Estat i “contra la monarquia”. Els comuns van defensar que la solució Socialiste­s i comuns lamenten que Torra anés a la cita sense un pla ha de ser política, però consideren caducades tant la via unilateral com la proposta de reforma de l’Estatut del PSC.

La gran absent, la cap de l’oposició, Inés Arrimadas, va acusar Torra d’utilitzar aquesta taula de diàleg per “buidar de contingut el Parlament i substituir-lo per xiringuito­s”. La Cambra és, va dir, l’espai on s’ha de desenvolup­ar el debat polític català.

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? Imatge de la reunió dels partits amb el Govern celebrada ahir al Palau de la Generalita­t
ALEJANDRO GARCÍA / EFE Imatge de la reunió dels partits amb el Govern celebrada ahir al Palau de la Generalita­t
 ?? CÉSAR RANGEL ?? Pere Aragonès i el president Quim Torra ahir a Palau
CÉSAR RANGEL Pere Aragonès i el president Quim Torra ahir a Palau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain