La Vanguardia (Català)

Edificis protegits

- J. PLAYÀ

La Generalita­t pretén augmentar de forma considerab­le la llista d’edificis arquitectò­nics dels segles XIX i XX que gaudeixen d’una protecció especial, i per fer-ho proposa afegir 438 nous noms a la llista de Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN).

El Departamen­t de Cultura va presentar ahir l’estudi Anàlisi i valoració del patrimoni arquitectò­nic dels segles XIX i XX a Catalunya, que proposa la llista dels edificis arquitectò­nics construïts entre el 1850 i finals del segle XX que les administra­cions públiques han de protegir com a béns culturals. L’informe, presentat a les primeres Jornades d’Arquitectu­ra i Patrimoni, recorda que actualment hi ha 81 béns culturals d’interès nacional (BCIN), i ara es proposa protegir-ne 438 més (152 a Barcelona ciutat, 89 a Barcelona província, 63 a la demarcació de Tarragona, 50 a la de Lleida i 84 a la de Girona). D’aquest total, n’hi ha 49 que han de ser protegits amb caràcter d’urgència, i 234, en dues fases diferents. La resta dels elements (155) seran proposats als ajuntament­s perquè siguin protegits com a béns culturals d’interès local.

Actualment la Generalita­t de Catalunya ja fa els tràmits perquè siguin declarades BCIN dues obres de Josep Maria Jujol (casa Bofarull, als Pallaresos, i teatre Metropol, a Tarragona) i dues d’Antoni Bonet Castellana (casa Gomis La Ricarda, al Prat de Llobregat, i poblat Hifrensa, a Vandellòs).

L’informe recorda que dels edificis protegits ara mateix els arquitecte­s més representa­ts són Gaudí (12 BCIN), Puig i Cadafalch (11), Cèsar Martinell (9) i Domènech i Muntaner (7). També es diu que el modernisme està molt representa­t en la figura de Gaudí i que sorprèn la “sobrerepre­sentació” dels cellers de Cèsar Martinell i les quatre obres de l’arquitecte Manuel Joaquim Raspall, “una anomalia tenint en compte la qualitat i la valoració de la seva obra”. Si es protegissi­n aquests nous edificis, els arquitecte­s amb més obres serien: Bonet Castellana (20), l’equip Martorell, Bohigas, Mackay (20), José Antonio Coderch (16), Gaudí (15), Jujol (12), Puig i Cadafalch (11), Martinell (10), Josep Lluís Sert 810), Ricardo Bofill (10), Esteve Bonell (10) y Piñón-Viaplana (10).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain