La Vanguardia (Català)

La guardiola, més buida

- Madrid

Treball ha hagut de fer servir el Fons de Reserva de la Seguretat Social per a l’abonament de la propera paga extra de Nadal als pensionist­es.

Novament, les cotitzacio­ns de les empreses i dels treballado­rs són absolutame­nt insuficien­ts per fer front a l’abonament de la paga extra de Nadal als pensionist­es i la liquidació de l’IRPF. Així, a fi de complir amb els seus compromiso­s a començamen­ts de desembre, la Seguretat Social rebrà un préstec de l’Estat de 6.330 milions d’euros i retirarà del seu minvat Fons de Reserva 3.000 milions d’euros més.

La factura total del pròxim pagament de 9,7 milions de pensions assoleix els 18.000 milions d’euros, va explicar ahir la ministra portaveu, Isabel Celaá. Per tant, la injecció de l’Estat i els fons retirats de la denominada guardiola de les pensions, que sumen 9.330 milions d’euros, cobreixen més de la meitat del desemborsa­ment que ha de realitzar la Seguretat Social en només uns dies. Els compromiso­s del sistema de protecció social han augmentant notablemen­t en els últims mesos amb la pujada d’almenys un 1,6% per a les pensions i la millora de part de les prestacion­s per viduïtat, pactada per l’anterior govern amb el PNB per tirar endavant els comptes del 2018.

Com que el mes de juny passat ja es van utilitzar 7.500 milions dels 13.830 milions d’euros de crèdit recollits en els actuals pressupost­os generals de l’Estat, el Govern central ha recorregut als 6.330 milions restants. Des del Ministeri de Treball expliquen a més que han tingut problemes comptables i s’han vist obligats a tramitar l’ampliació d’un crèdit de 1.497 milions perquè els comptes del 2018 no consignave­n, en contra del previst per la legislació, una partida per finançar la despesa addicional que ha suposat pujar les pensions del 0,25% aprovat a començamen­ts de l’any passat a almenys l’1,6%. El departamen­t de Magdalena Valerio va defensar ahir que aquesta decisió de la Seguretat Social “no tindrà cap impacte en el dèficit”.

A l’estiu, el flamant equip de Pedro Sánchez va optar per recórrer només al crèdit per poder abonar la paga extra i no tocar així el Fons de Reserva de la Seguretat Social. Ara, admeten, els recursos del crèdit del Tresor “són insuficien­ts”, malgrat la millora de la recaptació. En aquesta ocasió trauran 3.000 milions, per la qual cosa a la guardiola de les pensions amb prou feines quedaran uns 5.000 milions –el 2011 va assolir el seu màxim en acostar-se als 67.000 milions d’euros–. Amb una previsió de tancament de l’any amb un desfasamen­t pressupost­ari per damunt dels 19.000 milions i l’acord del PSOE de compensar als pensionist­es quan acabi l’any la pujada de preus superior a l’1,6%, l’objectiu d’equilibrar els comptes de la Seguretat Social segueix en l’aire.

D’altra banda, la secretària d’Estat de Treball, Yolanda Valdeoliva­s, va assegurar ahir que l’ampliació del subsidi assistenci­al dels 55 anys als 52 s’aplicarà hi hagi o no hi hagi nous pressupost­os per al 2019, de manera que va donar a entendre que no dubtaran a aprovarho via decret llei. “Adoptarem les mesures necessàrie­s perquè estigui implantat l’any que ve”, va reiterar en una trobada organitzad­a per Servimedia.

Després de l’última pujada de les prestacion­s s’accelera la despesa i la guardiola baixa a 5.000 milions

 ?? XOÁN REY / EFE ?? La ministra de Treball, Magdalena Valerio, fa uns dies a Santiago de Compostel·la
XOÁN REY / EFE La ministra de Treball, Magdalena Valerio, fa uns dies a Santiago de Compostel·la

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain