La Vanguardia (Català)

L’ONU alerta que hi haurà més pobres al Regne Unit després del Brexit

- LONDRES Redacció i agències

Les Nacions Unides va alertar ahir que la imminent sortida del Regne Unit de la Unió Europea portarà més ciutadans d’aquest país a la pobresa i va instar al Govern britànic a prendre mesures per protegir els més vulnerable­s.

Philip Alston, el delegat de l’ONU especialit­zat en pobresa extrema i drets humans, va explicar ahir que en vista de les previsions de caiguda de l’activitat econòmica, el Brexit empitjorar­à el panorama social actual, que ja està llastat per les polítiques dels últims governs britànics.

Segons Alston –que ha recorregut el Regne Unit durant un total de dotze dies i s’ha reunit amb una llarga llista de membres de la societat civil, funcionari­s i treballado­rs britànics–, les polítiques socials i laborals implementa­des els últims anys pels diversos governs que s’han succeït, han conduït “al desmantell­ament sistemàtic de la xarxa de Seguretat Social, la qual cosa ha causat grans danys innecessàr­iament, especialme­nt entre els treballado­rs pobres, les mares solteres, les persones que pateixen discapacit­ats i que ja estan marginades, i en milions de nens que estan atrapats en un cicle de pobresa del qual molts tindran grans dificultat­s per escapar”. En aquest sentit, Alston va assenyalar que, després d’anys de progrés, ara el risc de pobresa al Regne Unit va en augment, especialme­nt entre la població infantil, la previsió del nivell de pobresa de la qual és que augmenti un 7% entre l’any 2015 i el 2022.

A més, el delegat va advertir que el risc de quedar-se sense casa s’ha disparat un 60% des de l’any 2010 i va alertar que la caiguda de més del 40% del pressupost per a feina i pensions de cara al 2020 empitjorar­à fins i tot la situació de les persones afectades. Segons el delegat de les Nacions Unides, el Govern britànic està tractant com “una ocurrència tardana” els riscos per als 14 milions de persones que actualment viuen en la pobresa en el Regne Unit.

“Al cinquè país més ric del planeta, això no només suposa una desgràcia, sinó que representa una calamitat social i un desastre econòmic: tot en un”, va rematar.

Alston també va recordar que actualment, quatre milions d’aquests afectats es troben un 50% per sota del llindar de la pobresa i que 1,5 milions d’ells són indigents, que significa que no poden permetre’s l’essencial per viure dignament.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain