La Vanguardia (Català)

La CIA acusa el príncep saudí Bin Salman de la mort de Khashoggi

- Correspons­al

La investigac­ió que està duent a terme la CIA sobre l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi a Istanbul assenyala al príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, com la persona que va ordenar el seu assassinat, segons va informar ahir el Washington Post. Aquesta conclusió contradiu les afirmacion­s del Govern saudita en el sentit que no estava involucrat. El diari de la capital recull que els funcionari­s dels Estats Units han expressat una gran confiança en l’avaluació de la CIA, que és la més definitiva fins a la data que uneix al governant de facto de l’Aràbia Saudita amb l’assassinat, i complica els esforços del president Donald Trump per preservar els lligams dels Estats Units amb un dels seus aliats més propers a la regió.

Entre les proves esgrimides per la CIA per acusar l’hereu saudita, està una trucada a Khashoggi realitzada pel germà del príncep, Jalid bin Salman, que actualment és l’ambaixador saudita a Washington. Jalid seria qui va recomanar al periodista anar al consolat d’Istanbul per recollir la documentac­ió referent al seu casament, donant-li garanties que podria dur a terme el tràmit amb total seguretat.

Encara que les fonts consultade­s pel Washington Post no poden assegurar que Jalid tingués coneixemen­t dels plans per assassinar Khashoggi, sí tenen clar que la trucada es va dur a terme sota aquests termes, un extrem que l’ambaixada saudita a Washington ha negat taxativame­nt.

A l’informe, la CIA defineix Muhammad bin Salman com “un bon tecnòcrata”, però alhora volàtil i arrogant, “algú que passa de zero a cent, incapaç d’entendre que certes coses no es poden fer”.

Precisamen­t ahir es va saber que la Fiscalia General de l’Aràbia Saudita va formalitza­r les acusacions contra onze d’imputats pel crim i va sol·licitar la pena de mort per a cinc d’ells, sense concretar qui. Uns altres deu han estat deixats en llibertat. L’interlocut­òria descarrega la responsabi­litat en els agents enviats des de Riad. El portaveu del fiscal detalla la tramesa d’“un equip negociador, un altre d’intel·ligència i un altre de logístic”, amb l’objectiu de tornar l’Aràbia Saudita al periodista aperturist­a.

En l’origen del crim hi hauria l’informe d’un conseller de Bin Salman, Saud al Qahtani, que acusava Khashoggi de “tenir relacions amb enemics estrangers del regne”. Una acusació que hauria portat al número dos d’intel·ligència, Ahmed a l’Asiri, a decidir l’operació.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain