La Vanguardia (Català)

Ball de màscares sota el volcà

-

Fa més de tres anys, quan feia campanya per a la presidènci­a de Guatemala, el còmic Jimmy Morales recordava sovint el seu origen humil en un barri amb els carrers sense asfaltar, orfe de pare des dels tres anys, obligat a la venda de carrer de plàtans, roba usada, sabates i gasoses per ajudar la seva mare a tirar endavant. Gràcies a aquest esforç i sense que se sàpiga molt bé com, va muntar una productora de televisió i es va posar davant les càmeres.

Durant aquella campanya electoral, Morales es presentava com el candidat antisistem­a que ho havia de solucionar tot. A una ciutadania sacsejada per la violència, la desigualta­t, la pobresa i la corrupció els deia que “no tinc experiènci­a política, però tampoc no soc un lladre”. “Durant 22 anys –afegia– els he fet riure i si guanyo les eleccions, prometo que no els faré plorar”.

Abans d’aquelles eleccions, centenars de milers de persones havien protestat al carrer contra el llavors president, Otto Pérez Molina, avui empresonat per corrupte gràcies una investigac­ió de la Comissió Internacio­nal contra la Impunitat a Guatemala (Cicig).

Aquesta comissió, patrocinad­a per l’ONU, ajuda el fiscal general de Guatemala a desmuntar una espessa xarxa de la corrupció que enfonsa les arrels en els alts caps de l’exèrcit, els mateixos que durant dècades van governar el país, responsabl­es d’una guerra civil que, al firmar-se la pau el 1996, havia deixat 200.000 morts i 45.000 desaparegu­ts. Jimmy Morales és el seu home. Va arribar a la presidènci­a amb l’ajut de l’Associació de Veterans Militars i el seu paraigua democràtic, el Front de Convergènc­ia Nacional, un partit afí a la dreta radical.

Han passat els anys i, efectivame­nt, tot continua igual. La pobresa no remet –el 70% de la població té dificultat­s per omplir el cistell d’anar a comprar– i la justícia assetja ara el president. La Cicig el té en el punt de mira. Ja ha ajudat a processar el seu fill i el seu germà, i Morales podria ser el cinquè president acusat de corrupció. Com que el seu principal objectiu és impedir-ho, no ha renovat el mandat de la Cicig, que haurà de deixar Guatemala el setembre del 2019. Fins aleshores, el fiscal en cap de la comissió no podrà entrar al país.

El Tribunal Constituci­onal ha demanat al president que no obstrueixi el treball de la comissió, la utilitat de la qual ha quedat demostrada a l’haver exposat més de 60 grups criminals, molts arrelats en les institucio­ns guatemalen­ques. Morales, tot i això, no n’ha fet cas. El país està paralitzat, afirma l’analista de Premsa Lliure Karin Slowing, perquè el president no té cap altra prioritat que no sigui salvar el coll, encara que això suposi una deriva autoritàri­a.

Morales va camí del panteó dels cabdills centreamer­icans. La Casa Blanca li dona escalf i els seus col·legues iberoameri­cans no tenen més remei que riure-li les gràcies, especialme­nt aquests dies de cimera Iberoameri­cana a Antigua, la ciutat colonial sota tres volcans. Morales és l’amfitrió d’una trobada armada sobre els principis inqüestion­ables de la sostenibil­itat, la lluita contra la pobresa i la desigualta­t, la defensa del progrés i el medi ambient. La cita, tot i això, és un ball de màscares.

Les bones intencions dels discursos no es tradueixen en polítiques reals i, quan ho fan, com en el cas de la Cicig, són combatudes. Aquí, ningú no es fia de ningú i tots es posen de perfil davant el drama del carrer, el retrocés de la democràcia, l’auge del populisme i la persistènc­ia de la violència en un continent incapaç de créixer al ritme que exigeix el benestar bàsic de la població.

Encara hi ha 200 milions de llatinoame­ricans en situació vulnerable i fa cinc anys que la democràcia perd partidaris. Ara ja només la defensa el 53% dels llatinoame­ricans. La resta no creu que sigui el millor sistema per garantir la seguretat i la prosperita­t. De què serveix votar en un país amb desigualta­t extrema (i a l’Amèrica Llatina hi ha deu dels quinze països més desiguals del món)? De què serveix fer-ho en països amb taxes de morts que superen molts països en guerra de l’Orient Mitjà? De què serveix votar en una Nicaragua que aquest any ha matat 300 joves que protestave­n contra l’autoritari­sme del règim o en una Veneçuela que ha forçat l’èxode de més de dos milions de persones? De què serveix votar en els països del Triangle Nord (Guatemala, El Salvador i Hondures) que cada any expulsen desenes de milers de ciutadans disposats a arriscar la vida per assolir la utopia dels Estats Units?

He estat aquesta setmana a Antigua, convidat pel Fòrum Eurollatin­oamericà de Comunicaci­ó, organitzat sota les fumaroles del volcà Fuego, i on ha quedat clar que la premsa lliure és la primera línia de defensa de la llibertat i els drets humans.

Després de Jimmy Morales hi haurà un altre Jimmy Morales, l’any que ve hi haurà una altra Cimera Iberoameri­cana i el següent una altra. Els periodiste­s no som ingenus, especialme­nt els col·legues llatinoame­ricans, bregats en la decepció, testimonis del delicte, la impunitat i la innocència d’unes poblacions abocades a creure en un messies. Les urnes continuara­n produint salvapàtri­es amb sentit de l’humor o punys de ferro, tant li fa. L’important és que davant seu continuï alçant-se una veu independen­t, una pregunta i un titular, i perquè així sigui els assistents al fòrum vam redactar un manifest, una cosa així com un discurs de bones intencions –com escapar d’ells?– que, en aquest cas, tot i això, és un crit en defensa de la informació, de la precària i assetjada trinxera de la premsa lliure.

Encara hi ha 200 milions de llatinoame­ricans en situació vulnerable i la democràcia perd partidaris

 ?? JOSE CABEZAS / REUTERS ?? Els presidents guatemalen­c i mexicà, Jimmy Morales i Enrique Peña Nieto, en la sessió d’ahir
JOSE CABEZAS / REUTERS Els presidents guatemalen­c i mexicà, Jimmy Morales i Enrique Peña Nieto, en la sessió d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain