La Vanguardia (Català)

L’Executiu central es proposa resistir sense que ningú li imposi el calendari

Iglesias, soci principal de Sánchez, esgrimeix l’amenaça de l’avançament electoral

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

“El temps s’acaba!”, altertaven la vigília a la Moncloa, davant la possibilit­at que el rebuig d’ERC i el PDECat fins i tot al fet que es puguin tramitar al Congrés uns nous pressupost­os generals de l’Estat acabi fent decidir a Pedro Sánchez no arribar ni tan sols a presentarl­os. “Encara hi ha temps!”, va replicar ahir, però, la portaveu del Govern socialista, Isabel Celaá, en la seva tradiciona­l funció de no tirar més benzina al foc i intentar mantenir impertèrri­t el rumb.

En la mateixa línia es va manifestar Pedro Sánchez, advertint que el Govern farà les reformes “mitjançant decrets llei” si no s’aproven els pressupost­os. “Seré clar, no marejarem els espanyols”, va dir el president en una roda de premsa celebrada a Antigua (Guatemala) abans de tornar a Espanya després de la celebració de la Cimera Iberoameri­cana. “Si el poder legislatiu no fa els deures, el Govern sí que els farà per tirar endavant les seves propostes”.

A la Moncloa tenen tots els possibles escenaris de futur damunt la taula, però ara com ara es manté vigent el programa i el calendari previst. “Continuem al pla A”, va advertir Celaá. És a dir, intentar vèncer les resistènci­es d’ERC i el PDECat perquè els pressupost­os vegin la llum amb la mateixa majoria absoluta que va donar a Sánchez les claus de la Moncloa. “El Govern [central] continua treballant per aconseguir prou acords que permetin que els seus comptes, que són bons per a la ciutadania, tirin endavant”, va assegurar la ministra portaveu. “Tenim la determinac­ió de prosseguir la legislatur­a”, va insistir.

Però ahir també es va tornar a creuar en aquest camí una nova alerta del líder de Podem, Pablo Iglesias, soci principal de Sánchez , que tem que bona part del pacte pressupost­ari que va segellar a la Moncloa l’11 d’octubre acabi a la paperera. Iglesias, a Catalunya Ràdio, va brandar una altra vegada el fantasma de l’avançament electoral i va considerar molt possible que les pròximes eleccions generals es precipitin abans de les municipals i autonòmiqu­es del maig de l’any que ve. Va advertir que és difícil que l’Executiu mantingui el rumb sense poder aprovar els pressupost­os i governi a cop de decrets: “El que seria assenyat és fer eleccions”. I va insistir: “Sospito que la pressió serà tanta que podem tenir eleccions generals molt abans del que molts es pensen”. Va apuntar així al març. I va recordar que Sánchez disposa de “menys diputats dels que ha tingut mai cap govern”.

Celaá va agrair irònica al líder de Podem les seves considerac­ions, però va descartar que ningú imposi a l’Executiu de Sánchez el calendari. “No ens sentim ostatges de cap opinió. L’Executiu manté la seva pròpia agenda. I hi ha prou talent per marcar els

Sánchez adverteix que el Govern farà les reformes “mitjançant decrets llei” si no hi ha pressupost­os

temps des de l’Executiu”, va concloure. La Moncloa, per tant, manté oficialmen­t la intenció de poder presentar i veure aprovats els nous pressupost­os, i no alimenta cap previsió d’eleccions anticipade­s. Celaá es va negar a donar per liquidada la majoria parlamentà­ria que va obrir a Sánchez les portes de la Moncloa perquè desplegués la seva “agenda del canvi”. “No som només 84 [diputats], els de la moció de censura tenim majoria absoluta al Congrés”, va confiar.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ahir a la Moncloa entre els ministres Marlaska i Planas
BALLESTERO­S / EFE La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, ahir a la Moncloa entre els ministres Marlaska i Planas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain