La Vanguardia (Català)

A propòsit del Brexit

- Fernando Ónega

Un divorci, ja se sap, és un esdevenime­nt familiar traumàtic. I, si no hi ha acord amb la parella, acostuma a ser dramàtic. Entre les nacions, també, i agreujat per diverses circumstàn­cies. En la ruptura d’un matrimoni només cal dirimir el repartimen­t dels béns, les pensions compensatò­ria i alimentàri­a i la custòdia dels fills. En la ruptura entre nacions, com la que comporta el Brexit, potser hi ha menys trauma sentimenta­l, però es juga amb altíssims interessos dels estats, de les empreses i dels ciutadans individual­s. Si es tracta de grans potències com el Regne Unit i la Unió Europea, la repercussi­ó serà mundial i ningú no s’atreveix a pronostica­r els efectes en les seves respective­s economies, en la vida i el benestar dels ciutadans i en el futur de les seves relacions. Només hi ha una evidència: les dues parts hi perdran alguna cosa, començant per la seva fortalesa.

La fórmula civilitzad­a i democràtic­a dels líders que promouen la separació és irreprotxa­ble: celebrar un referèndum perquè el poble decideixi si vol continuar a la Unió o trencar-hi tots els vincles. Al Regne Unit es va celebrar aquesta consulta i va guanyar la ruptura. En els dos anys que han passat han rodat molts caps polítics i la societat britànica s’ha dividit: uns volen una sortida de la Unió dura, de la qual a Catalunya en dirien unilateral; d’altres volen complir amb el mandat de les urnes, però de manera pactada, i un tercer grup està penedit del que va votar i desitjarie­n que els preguntess­in una altra vegada.

L’inconvenie­nt que té aquesta democràcia directa dels referèndum­s és que els votants del sí, la majoria, no són preguntats per la fórmula.

Al Regne Unit van votar la separació –per cert, enmig d’abundants notícies falses i gran activitat manipulado­ra dels que volen desestabil­itzar Europa–, però ningú no va tenir l’oportunita­t de dir quin Brexit volia ni d’optar entre opcions diferents del simple sí o el simple no. I així, els rupturiste­s es troben enfrontats en un cisma que poques vegades s’ha vist en la història. Tant, que el desenllaç pot ser que la senyora May, autora de l’acord de sortida, ho pagui amb una derrota vergonyosa, o el que ella esgrimeix com a amenaça: que no hi hagi Brexit. O una cosa fins i tot pitjor: que es condemni la població a molts anys de tensió separatist­a sense arribar mai a cap solució, a allò que Ortega en deia conllevars­e, però amb la mirada posada en la ruptura.

I si al final es produeix la ruptura i el fet emocional substituei­x el racional tal com es veu a Anglaterra, quedaran ferides internes que dificultar­an la convivènci­a. És el que té jugar a l’atzar i identifica­r ruptura amb socis i amics amb il·lusions de més prosperita­t basades únicament en el desig. Trencar és una cosa molt difícil, per grans i comprensib­les que siguin les aspiracion­s. Crear fronteres on havien desaparegu­t és una cosa que va contra els temps, després d’haver gaudit de lliure circulació. Al final, si s’aconseguei­x, quedarà el dubte de si es va crear més debilitat en les dues parts. I això, malauradam­ent, només es podrà comprovar amb el pas del temps, molt de temps.

 ?? DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP ?? Un activista anti-UE ahir a Londres
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP Un activista anti-UE ahir a Londres
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain