La Vanguardia (Català)

La Cimera Iberoameri­cana tanca condemnant els autoritari­smes

Sánchez recorda que Espanya és “especialme­nt sensible” a les crisis migratòrie­s

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Antigua Guatemala Enviada especial

Els disset caps d’Estat i de Govern, incloent-hi el Rei i Pedro Sánchez, no van poder evitar referir-se a un problema que es desenvolup­a a les mateixes portes de l’escenari de la Cimera Iberoameri­cana: la marxa d’emigrants centreamer­icans que camina, a través de Mèxic, cap als Estats Units, i, tot i que van fer referèncie­s als valors de la democràcia davant els autoritari­smes, que van condemnar, ahir es va evitar una declaració conjunta sobre la situació de Nicaragua i Veneçuela, els presidents de les quals, Daniel Ortega i Nicolás Maduro, es van absentar de la reunió.

El Rei va ser l’encarregat d’obrir el torn de paraules dels mandataris presents a la cimera. El cap de l’Estat va subratllar que és responsabi­litat de tots els participan­ts mantenir la regió “activa i unida”, i va reivindica­r la Constituci­ó espanyola com a “exemple extraordin­ari d’acord, pacte i reconcilia­ció”. En la seva intervenci­ó el Rei va afirmar que aquesta comunitat de nacions avui disposa d’una conferènci­a iberoameri­cana “revitalitz­ada, més eficient i eficaç” i “més propera” als seus ciutaDespr­és dans. “Ens devem abans que res a ells, que, com és natural, volen –i exigeixen molt legítimame­nt– que d’aquestes cimeres en surtin resultats concrets i tangibles”, va dir. El Rei va convidar els líders d’Iberoamèri­ca a unir-se al poble espanyol en la “important celebració” del 40è aniversari de la seva Constituci­ó el desembre vinent. També va recordar que va ser precisamen­t un habitant d’Antigua Guatemala, Antonio de Larrazábal, qui va presidir les Corts de Cadis el 1812 i va aportar en aquell “vibrant episodi històric” les seves opinions sobre la llibertat, la situació dels indígenes i “el futur que començava a obrir-se pas”. del Rei, va ser el torn del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que en la seva intervenci­ó davant el ple va defensar les polítiques democràtiq­ues davant l’autoritari­sme. Sánchez va assegurar que la democràcia és l’únic sistema que pot vèncer la por, la construcci­ó de murs i els discursos xenòfobs. Aquesta idea integral de l’acció de govern de Sánchez va adquirir ahir una rellevànci­a especial en el marc d’una cimera per les velades referèncie­s a la situació a Veneçuela, la política migratòria dels Estats Units i la deriva autoritàri­a de Nicaragua. El cap de l’Executiu també va defensar el valor de la paraula i va reforçar el missatge davant el ple de caps d’Estat i de Govern iberomeric­ans que “l’espai que no ocupen les polítiques democràtiq­ues l’ocupen “retòriques autoritàri­es”. Sánchez va assegurar que Espanya és “especialme­nt sensible a la crisi migratòria sense precedents que hi està havent a l’Amèrica Llatina”, i va demanar respostes regionals coordinade­s i solidàries davant els fluxos migratoris i les seves derivades humanitàri­es.

El president sortint de Mèxic, Enrique Peña Nieto, el va seguir en el torn de paraula i va animar els països de la comunitat iberoameri­cana a unir-se al Pacte Mundial per a la Migració de Nacions Unides, que uns 190 països subscriura­n el desembre vinent a Marràqueix (Marroc). Peña Nieto va demanar en la seva intervenci­ó “d’assumir el compromís de fer valer els drets humans de tots els migrants amb independèn­cia de la seva condició migratòria” i va precisar que, juntament amb aquests drets, “el migrant i el refugiat també tenen responsabi­litats” respecte al país on es troben, deures que “comporten l’obligació d’acatar les seves lleis”, una premissa que es va incloure en un dels comunicats especials que es van aprovar a Antigua.

Va tancar el torn de paraules Antoni Martí, cap del Govern d’Andorra, país que acollirà la pròxima cimera el 2020, que va fer una clara aposta pel multi lateralism­e i va criticar els qui consideren irrellevan­ts els fòrums multinacio­nals. Martí va demanar que les resolucion­s serveixin realment per canviar les condicions de vida dels ciutadans, sobretot en matèria d’inclusió social i de desenvolup­ament sostenible. “Andorra, encara que sigui el país més petit de la comunitat, es dona per satisfet si ha aportat alguna cosa positiva al conjunt dels ciutadans iberoameri­cans”, va assenyalar.

ANIVERSARI

El Rei crida els mandataris a afegir-se al 40è aniversari de la Constituci­ó

MÈXIC

Peña Nieto, que deixa la presidènci­a d’aquí 15 dies, advoca pels drets dels emigrants

ABSENTS

Nicolás Maduro i Daniel Ortega, grans absents a la reunió d’Antigua Guatemala

 ?? LAVANDEIRA JR. / EFE ?? Els caps d’Estat i de Govern i altres representa­nts en la foto de família al convent de Santo Domingo, a Antigua Guatemala
LAVANDEIRA JR. / EFE Els caps d’Estat i de Govern i altres representa­nts en la foto de família al convent de Santo Domingo, a Antigua Guatemala
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain