La Vanguardia (Català)

Una llibreria

- Pilar Rahola

Els llibreters som un milió de vegades millors que uns algoritmes”, diu Juancho Pons, president de la confederac­ió espanyola de llibreters, en un article de Raquel Quelart que comença amb una pregunta apocalípti­ca: “Llibreter, una professió en perill d’extinció?”. Per bé que imagino que l’article tracta el difícil equilibri entre el món del paper i el món digital (que no només afecta els llibres), no és fins que llegeixo el text, que entenc això dels algoritmes.

Què hi tindrà a veure aquest “conjunt de regles per resoldre un problema en un nombre finit de passos” (segons definició de l’Enciclopèd­ia), amb les novel·les, els assaigs i tota la resta de l’univers del llibre? La resposta, i confesso la ingenuïtat, em sorprèn: es tracta de les plataforme­s digitals que, segons les compres prèvies dels usuaris, dirigeixen l’atenció del lectors cap a llibres concrets, gràcies als algoritmes que analitzen els seus gustos. És a dir, pura matemàtica, per tal d’aconseguir que el lector es predisposi a una compra o altra. I així, d’aquests algoritmes en surten les recomanaci­ons, el bombardeig publicitar­i i, fins i tot, l’aparició d’anuncis de títols específics en les xarxes socials personals dels possibles

Els amants dels llibres sempre necessitar­em amarar-nos de la bellesa que batega dins d’una llibreria

compradors. Seria, doncs, la versió comercial-llibretera del mateix que apareix en la darrera temporada de House of cards, quan una aplicació de telèfon es capaç d’analitzar les tendències del seu propietari i usarles per tal que voti un partit concret.

Gràcies, doncs, al fenomen planetari d’internet, la capacitat d’influir i dirigir els gustos i les opinions dels ciutadans, ha fet passes gegantines, tal com sembla que ja passa amb els famosos bots russos.

Aviat, doncs, serà difícil saber si comprem o votem per convicció o per poderosa seducció induïda. La publicitat de sempre, inserida a l’interior del cervell, gràcies a les aplicacion­s, xarxes i tota la interconne­xió en la qual vivim.

I tanmateix, el senyor Pons té raó: cap algoritme no pot substituir la relació estreta i còmplice entre un llibreter i el seu client, de la mateixa manera que el llibre digital no pot substituir l’aroma, la textura, l’extraordin­ari plaer del llibre de paper.

I no crec que aquesta afirmació sigui una expressió nostàlgica, sinó una ferma declaració d’intencions. Per bé que tots nosaltres ens avesem a les noves formes de compra i d’oci, i no rebutgem la comoditat que ens aporten, els amants dels llibres sempre necessitar­em badar per les llibreries, remenar els llibres, obrir-ne algun i llegir-ne fragments, parlar amb el llibreter de confiança i preguntar per algun títol concret, i finalment deixar-nos amarar de l’extraordin­ària bellesa que batega a l’interior de la botiga.

“La llibertat és una llibreria”, va dir Joan Margarit, i la frase ha quedat esculpida per sempre. Certament, és la llibertat, perquè una llibreria és un univers sencer de paraules lliures.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain