La Vanguardia (Català)

Gestions

- Remei Margarit R. MARGARIT, psicòloga i escriptora

Gestions en fem moltes al capdavall del dia: mantenir la casa en un cert ordre; omplir la nevera amb la compra; arranjar el que s’espatlla; estar al dia amb les companyies de serveis; tenir cura de la família; connectar amb els amics; comprar els llibres que es necessiten; i un llarg etcètera de coses. I ho fem prou bé, d’alguna manera ens en sortim per tirar endavant amb una certa dignitat. Hi ha, tot i això, un camp gairebé inexplorat en la gestió: les emocions. I és que gestionar les emocions, siguin bones o adverses, és una de les coses més difícils que hi ha, humanament parlant. El perquè té a veure amb el que és incontrola­ble. Una emoció, en primer lloc s’entoma al soma més primitiu, és a dir, a les vísceres, abans que a la raó; i és un treball complex per a la raó el discernime­nt del què passa quan el cos és sacsejat per una emoció. Cal una mica de temps per assumir-la i un altre bon temps per donar-li la importànci­a que pot tenir per a un mateix i per als altres. I també cal temps per controlar –si és que es pot– els efectes secundaris que produeix en el cos i en l’ànim.

Ara, està de moda que tot sigui ben emocional. Només una societat profundame­nt avorrida de si mateixa pot dir una ximpleria com aquesta. La intensitat de qualsevol emoció pot trasbalsar la persona per unes hores o per un temps més llarg, de manera que cal tenir cura amb la seva gestió. I què vol dir una gestió de les emocions? Doncs que es pugui posar la distància suficient entre el impacte de la emoció i el temps que cal per a pair-la des de la raó, per tal de protegir-se dels seus efectes força vegades pernicioso­s. Una emoció és una sacsejada inesperada per al cos, el cor s’accelera, les cames tremolen, la respiració es torna dificultos­a, es remouen les tripes. Una emoció té alguna cosa a veure amb el temor, potser perquè d’entrada és incontrola­ble, i tot el que escapa del control de la nostra raó ens neguiteja per força.

Cal aprendre doncs a gestionar-les de la millor manera possible, potser primer, respirar a fons i comptar fins a deu o fins a cent, si cal, i després posar la distància que necessitem per veure-la en el context real. I si no s’aconseguei­x, sempre hi ha el recurs al tranquil·litzant, en forma de píndola o de til·la.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain