La Vanguardia (Català)

El sistema de recollida de residus tendeix a la participac­ió col·lectiva i a una taxa més justa

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) preveu millores en els sistemes de recollida de residus per assolir l’estalvi de fins a 13 milions d’euros anuals si es compleixen les exigències marcades per la UE per al 2020

- ANGELA BIESOT

La Taxa Metropolit­ana del Tractament de Residus (TMTR), gestionada per l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) i encarregad­a de cobrir part de les despeses de gestió dels residus municipals, tendeix a ser cada vegada més justa, individual­itzada i social. O una altra manera de dir-ho: qui menys recicli, més pagarà, i viceversa. Així, doncs, els anys vinents, l’AMB pretén desenvolup­ar sistemes de recollida individual­s, com ara la recollida porta a porta i l’ús de contenidor­s intel·ligents (per mitjà de la identifica­ció de cada ciutadà) per ajustar la taxa als nivells de participac­ió individual i no global del municipi.

D’altra banda, la corporació ha desenvolup­at, el 2018, diverses estratègie­s de millora de recollida selectiva de residus, com, per exemple, el sistema d’incentius perquè els 36 municipis que formen la metròpolis treballin també de manera conjunta: “Si un municipi millora la recollida selectiva, l’estalvi que obtingui l’AMB es transferir­à directamen­t a aquest municipi per continuar aplicant millores”, assegura Eloi Badia, vicepresid­ent de Medi Ambient de l’AMB. “L’objectiu és llançar un missatge clar a la ciutadania, i és que hi ha una relació directa entre el comportame­nt i la fiscalitat: el municipi, i, per tant, els domicilis i els comerços, estalviara­n més en la TMTR com més separin i menys contaminin”, afe- geix Víctor Mitjans, cap del servei de Programes i Estudis de Medi Ambient de l’AMB. “La nostra finalitat és fer els municipis de l’AMB més sostenible­s, generar menys contaminac­ió i aprofitar més els recursos. Actualment, del material que es recull al contenidor de residus, d’un 80 a un 90% continua sent compostabl­e o es podria reciclar”, explica Mitjans. “El tractament de residus barrejats és més car que el dels residus separats correctame­nt. I la millora dels nivells de recollida selectiva aconseguir­à que els productes que se n’obtinguin siguin d’una qualitat superior i amb més possibilit­at d’usos posteriors”, conclou Badia.

CANVIS EN LA FACTURA

L’AMB també aposta per una taxa més social: aquest any ja s’ha incorporat una bonificaci­ó del 100% de la taxa a les famílies més vulnerable­s. En total, es calcula que aquesta iniciativa beneficiar­à entre 15.000 i 20.000 famílies. D’altra banda, per visibilitz­ar de manera més clara què paga cada domicili en concepte de residus domèstics, els últims mesos també s’està implementa­nt una millora en el disseny del rebut d’aigua de les companyies que operen al territori de l’AMB, i per mitjà del qual cada domicili paga de manera fraccionad­a l’import correspone­nt de la TMTR.

Actualment, els municipis que tenen més bons nivells de reciclatge abonen entre 20 i 30 euros anuals, i els municipis que reciclen menys, uns 60.

La tendència va a un sistema de recollida individual per mitjà del porta a porta i l’ús de contenidor­s intel·ligents

L’objectiu de l’AMB és llançar un missatge clar a la ciutadania: “Hi ha una relació directa entre el comportame­nt i la fiscalitat: qui més recicli i separi els residus, més estalviarà en el rebut”

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain