La Vanguardia (Català)

Provar és bo

Les sexòlogues indiquen que cal donar suport a l’autoconeix­ement sexual en els adolescent­s amb respecte als altres

- CRISTINA SEN Barcelona

L’accés a la informació sobre la sexualitat s’ha obert, però encara hi continua havent mancances i moltes preguntes sense respostes per als adolescent­s quan els canvis físics desperten el desig eròtic. Una de les principals qüestions fa referència a l’orientació sexual, que pot generar confusió. En primer lloc, perquè és un procés d’auto coneixemen­t, i també perquè la societat encara funciona amb paràmetres estrictame­nt heterosexu­als, segons explica la sexòloga Núria Jorba.

Des que els nens i les nenes són petits ja se’ls pregunta si tenen nòvia o nòvio, qui els agrada (òbviament conduint a una resposta). I amb aquestes qüestions es provoca que l’orientació sexual pugui no fluir d’una manera natural, indica Jorba, quan es fan més grans. No és un patró igual per a tothom, ja que depèn de l’educació rebuda, però, si només ha obert les portes de l’heterosexu­alitat, el procés per descobrir una orientació sexual diferent serà més complicat.

Comença a emergir amb l’aparició del desig eròtic, entre els 13 i els 16 anys aproximada­ment. I moltes persones ja identifiqu­en sense experiènci­es sexuals prèvies la destinació dels seus desitjos. Si la falta d’informació és (o era) un problema, ara també cal tenir en compte que l’excés que es troba a internet, el gran ventall d’opcions, també pot generar confusió, indica Carme Sànchez, codirector­a de l’Institut de Sexologia de Barcelona.

Alguns poden tenir-ho molt clar des del principi. D’altres necessiten un procés en què és bo experiment­ar, ja que, assenyala Sànchez, no és el mateix tenir fantasies sexuals amb una persona que pensar en ella com en algú per compartir-hi la vida. Provar, assenyalen les expertes,

Alguns joves tenen molt clara la seva orientació sexual, d’altres necessiten un camí més llarg

és positiu i és natural sempre amb respecte als altres.

També cal tenir en compte que l’orientació sexual de les persones no es defineix en un blanc o negre absolut, sinó que és una gradació en què un 80% de les persones no es troben en un dels extrems, segons remarca Núria Jorba. Així doncs, és lògic que els adolescent­s provin. I no només que ho facin els adolescent­s, ja que l’orientació sexual pot canviar al llarg dels anys sense que sigui una qüestió de “voluntarie­tat”, sinó que sorgeix sense que sigui possible manipular-la. Però aquests temes no es poden abordar únicament des d’una perspectiv­a teòrica. Carme Sànchez recorda que parlar de sexualitat és parlar de relacions afectives, de persones, de fer una societat més inclusiva i, sobretot, d’eliminar les violències. La sexualitat no es pot servir en fred.

En aquesta línia s’assenyala que l’educació sexual a l’escola i a casa no pot estar desproveïd­a d’aquest accent emocional perquè es parla d’emocions. Jorba considera que actualment els pares i els educadors estan en un impasse generacion­al. Si abans no es parlava de res, ara s’enfronten amb un món en què arriba “tot” des d’internet, de manera que és necessari formar-se mínimament per poder adreçar-se als nens i adolescent­s.

També ha emergit amb força el debat sobre la identitat sexual, sobre els nens i adolescent­s trans. S’ha aconseguit que es plantegi després de molts anys d’ostracisme. Però aquest és un camí en què queda gairebé tot per fer, a escala social i a escala legal. Es comencen a aprovar algunes lleis autonòmiqu­es per garantir els drets de les persones trans, però, tal com ha sol·licitat el doctor José Emilio Callejas des de l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (Aepap), és fonamental una llei que protegeixi els menors trans, que garanteixi el seu trànsit per rutes segures i que vetlli pels seus drets en tots els àmbits socials, i també en el context familiar.

 ?? FUNDESPLAI / FUNDESPLAI ?? Tots hi pinten. Nens d’escoles i esplais de Fundesplai van pintar ahir bancs per reivindica­r la diversitat. A la foto, els monitors que promouen l’acció
FUNDESPLAI / FUNDESPLAI Tots hi pinten. Nens d’escoles i esplais de Fundesplai van pintar ahir bancs per reivindica­r la diversitat. A la foto, els monitors que promouen l’acció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain