La Vanguardia (Català)

A tot pulmó

La campanya més íntima i serena en la lluita contra el càncer de pulmó la protagonit­zen Ricky Rubio i Eduardo Mendoza en una xerrada amb un oncòleg

- JAVIER RICOU A tres bandes

Sense focus, ni floritures o rebuscats tirs de càmera. En aquest cas la posada en escena és el que menys importa. El que aquí importa és la potència del missatge. Així és la conversa a tres bandes entre el jugador internacio­nal de bàsquet Ricky Rubio, l’escriptor Eduardo Mendoza i l’oncòleg Santiago Viteri, de l’Institut Oncològic Rosell de l’hospital universita­ri Dexeus. Els tres intercanvi­en impression­s, separats per milers de quilòmetre­s i mirant una pantalla d’ordinador, sobre un tema que els toca molt de prop. Una trobada virtual a què ha tingut accés La Vanguardia i a priori privada, però que ara els seus protagonis­tes han decidit fer pública (avui és el dia mundial contra el càncer de pulmó) després de prendre consciènci­a de la potència del missatge d’aquesta xerrada i amb l’esperança que aquestes paraules ajudin a prendre consciènci­a sobre els perills del tabac.

Aquest càncer, “una malaltia letal i silenciosa”, s’afirma en la conversa a tres bandes, va entrar sense que ningú s’ho esperés a les cases de Rubio i Mendoza. El jugador de l’NBA va perdre la seva mare, Tona Vives, que no fumava, i Eduardo Mendoza la seva dona, l’actriu Rosa Novell. Una dura experiènci­a que va animar el jugador dels Utah Jazz i l’escriptor a comprometr­e’s, cada un des del seu món, en campanyes en la prevenció del càncer de pulmó.

Ricky Rubio i Eduardo Mendoza coincideix­en que el pitjor d’aquesta malaltia (ho saben perquè ho han viscut) és que no sol avisar, de manera que en molts casos quan el càncer de pulmó es detecta ja és massa tard. “On hi ha més avenços, en la prevenció o en el tractament?”, pregunta el jugador de bàsquet. “Amb la detecció no hi ha una estratègia clara per a aquest càncer”, respon Santiago Viteri. “I quan el detectem és un dels més difícils d’atacar”, afegeix l’oncòleg. Així doncs, ara per ara, la millor recepta per esquivar aquest càncer és la prevenció.

I és en aquest moment de la conversa quan el tabac cobra tot el protagonis­me d’aquesta serena i divulgativ­a

El missatge és molt clar: fugir del tabac per evitar una malaltia difícil de detectar i tractar

xerrada. “Em vas dir una vegada que el fet d’haver fumat ja és perillós malgrat que hagis deixat aquest hàbit, però això no s’acostuma a sentir a les campanyes contra el tabac, de manera que potser el més important en la prevenció d’aquesta malaltia seria difondre el missatge que els que no fumen no comencin”, aconsella Eduardo Mendoza. “Nosaltres considerem que haver fumat cent cigarretes ja és un risc i, per tant, el primer gest de prevenció és no acostar-se al tabac, ja que tot i haver deixat de fumar han de passar molts anys perquè desaparegu­i el risc”, afirma taxatiu l’oncòleg Viteri.

El càncer de pulmó és un dels que causa més morts al món. “A Espanya l’any passat es van detectar 28.000 casos”, recorda Santiago Viteri. Aquest oncòleg revela que “estan augmentant els diagnòstic­s de persones afectades per aquesta malaltia que no han fumat mai”. És un tema que ara està investigan­t la comunitat científica. “Encara no sabem per què passa això, però el que sí que és clar és que la majoria de càncers de pulmó es donen en fumadors”, revela l’oncòleg.

Ricky Rubio insisteix en el tema de la detecció. “El més important seria descobrir-ho a temps”, repeteix. Viteri respon: “Alguns estudis han demostrat que és possible identifica­r petits tumors abans que la malaltia s’estengui”. “Caldria fer, per tant, proves anuals de pulmó?”, pregunta Mendoza. “Només serien aconsellab­les per a persones de més risc o que tinguin algun símptoma i sempre després d’haver visitat un pneumòleg”, respon l’oncòleg.

“I per què serveix celebrar un dia mundial contra el càncer de pulmó?”, es pregunta Ricky. “Perquè aquesta informació arribi a tantes persones com sigui possible”, respon l’oncòleg. El missatge: la millor recepta per evitar aquesta malaltia és allunyar-se del tabac.

 ??  ??
 ??  ?? A priori era una conversa privada entre Ricky Rubio, Eduardo Mendoza i l’oncòleg Santiago Viteri sobre el càncer de pulmó, però el missatge d’aquesta xerrada és tan potent, que val la pena fer-ho públic
A priori era una conversa privada entre Ricky Rubio, Eduardo Mendoza i l’oncòleg Santiago Viteri sobre el càncer de pulmó, però el missatge d’aquesta xerrada és tan potent, que val la pena fer-ho públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain