La Vanguardia (Català)

Quatre universita­ts instal·laran 500 aparcament­s segurs per a bicis

- DAVID GUERRERO Barcelona

A ningú no li fa gràcia sortir de classe i trobar-se que li han robat la bici que havia deixat aparcada davant de la facultat. L’acceptació que, tard o d’hora, s’acabarà perdent la bici quan es deixa als aparcament­s en forma d’U invertida que hi ha a Barcelona és el motiu principal que frena els ciutadans a utilitzar un mode de transport més sostenible en els desplaçame­nts urbans, segons el baròmetre elaborat pel RACC l’estiu passat. No és tan sols una sensació: l’any passat es va denunciar el robatori de 1.417 bicis als carrers de la capital catalana, un 25% més que el 2016.

Una de les solucions pot ser la instal·lació d’aparcament­s segurs, com el que prova des de fa un any i mig als carrers de Barcelona l’empresa VadeBike. El sistema funciona amb una targeta personal com el Bicing i ofereix tres punts d’ancoratges diferents –dues cadenes d’acer i una creu– per evitar l’acció dels pispes, a més d’un compartime­nt per al casc. De moment està donant resultat, però només hi ha 150 places repartides per la ciutat.

La companyia va firmar ahir un acord per sumar 500 places més i expandir el servei a quatre universita­ts públiques: la Universita­t de Barcelona (UB), la Politècnic­a de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF) i l’Autònoma de Barcelona (UAB). Els aparcament­s s’habilitara­n dins dels campus universita­ris i tots els estudiants podran fer-lo servir de franc durant vuit hores cada dia una vegada s’hagin registrat al servei. VadeBike assegura que, segons les dades de les universita­ts, fins a un 20% dels joves estarien disposats a anar amb bicicleta fins a la facultat, tot i que el nombre que ho fa avui dia és molt més baix.

La implantaci­ó d’aparcament­s segurs a les universita­ts suposa una inversió de 2,6 milions d’euros i està finançada en un 70% per fons europeus. L’Ajuntament de Barcelona dona el vistiplau a la iniciativa i manté en paral·lel la prova pilot que ja es desenvolup­a en punts concrets de la ciutat com la Diagonal i plaça Espanya. Per a tots aquells que no són universita­ris, el preu és de 25 euros a l’any i inclou una asseguranç­a de robatori per valor de 300 euros. L’objectiu de l’empresa és estendre els aparcament­s a les portes d’empreses privades i administra­cions que vulguin potenciar els desplaçame­nts amb bicicleta dels treballado­rs.

 ?? ISAIAS MENA / INTERMEDIA ?? L’aparcament de VadeBike té tres ancoratges de seguretat
ISAIAS MENA / INTERMEDIA L’aparcament de VadeBike té tres ancoratges de seguretat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain