La Vanguardia (Català)

Trànsit llança una campanya en què insta a triar entre “córrer i viure”

- Redacció

El Servei Català de Trànsit crida, en la seva nova campanya de seguretat viària, a no tenir pressa al volant, ja que els catalans condueixen de mitjana un 20% més ràpid del que està permès. A la roda de premsa de presentaci­ó, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va afirmar que “a la carretera es corre o es viu, no hi ha cap altra sortida”. I va demanar una reflexió davant les “diferents excuses” que cadascú adopta per tenir pressa al volant, ja que “córrer és incompatib­le amb la vida”.

L’anunci de la campanya mostra una parella amb els seus dos fills que pugen al cotxe amb pressa i comencen a circular mentre una veu en off exposa les excuses per anar de pressa al volant, entre les quals destaquen, “per impression­ar” i “per no arribar tard”. “Correm, correm i correm, fins que deixem de córrer”, adverteix la veu en off, que queda interrompu­da perquè el cotxe en què circula la família és envestit lateralmen­t per una furgoneta. “No corris, viu més”, diu l’anunci per acabar. El conseller Buch va dir que el model de vida actual passa per anar a tota velocitat a tot arreu, i va cridar a no tenir pressa quan s’estigui al volant.

Per la seva part, el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, va remarcar que l’excés de velocitat és la causa única del 14% dels accidents amb víctimes, només superada per les distraccio­ns (que suposen un 22%), però que també apareix com a factor concurrent en la majoria dels sinistres.

Aquest 2018 ja han mort un total de 171 persones a Catalunya, un 20% més que l’any passat en aquesta època i tres víctimes més que les 168 que hi va haver en tot el 2017, segons dades de Trànsit. Malgrat que el descens de la mortalitat des de l’any 2010 ha estat d’un 22%, continua lluny del 50% fixat pels plans de seguretat viària per complir l’any 2020, amb l’horitzó de la mortalitat zero l’any 2050.

Davant aquests fets, Buch va admetre que Catalunya és lluny del seu objectiu, malgrat que al començamen­t d’aquesta dècada els accidents i les víctimes es van reduir dràsticame­nt, coincidint amb un descens de la mobilitat per la crisi econòmica.

El conseller també va indicar que un dels motius de més preocupaci­ó per a Trànsit és que alguns dels accidents més greus tenen lloc en cap de setmana, quan els cotxes circulen amb més persones a bord.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain