La Vanguardia (Català)

Els robatoris amb força en cases creixen un 15% a Catalunya

Ciutats com el Prat, Santa Coloma, Castelldef­els, Manresa i Figueres presenten increments delictius de dos dígits aquest any

- RAMON SUÑÉ Barcelona

Els robatoris amb força en domicilis són un dels punts negres de la seguretat ciutadana a Catalunya. La recopilaci­ó de dades feta pel Ministeri de l’Interior a partir de les informacio­ns aportades per tots els cossos policials assenyala que aquesta modalitat delictiva, que s’acarnissa en les grans ciutats però també en les urbanitzac­ions aïllades, s’ha incrementa­t un 15,1% els nou primers mesos d’aquest any respecte al mateix període del 2017.

Els robatoris en cases en què intervé la força, però també en establimen­ts comercials i a dins d’altres instal·lacions, constituei­xen una de les infraccion­s penals que més s’han disparat en un 2018 que no està sent precisamen­t bo per a la seguretat a Catalunya. De fet, el nombre total d’infraccion­s penals registrade­s aquests tres primers trimestres supera en més de 40.000 les que hi va haver entre l’1 de gener i el 30 de setembre del 2017. En termes percentual­s, la pujada és d’un 13% .

Aquesta última dada és molt preocupant i s’explica en bona part pel comportame­nt delictiu a la ciutat de Barcelona. A la capital, que concentra un 41% de les infraccion­s penals denunciade­s a Catalunya, l’increment en els indicadors de criminalit­at respecte a l’any passat és d’un 19,4%.

Les estadístiq­ues catalanes no aguanten la comparació amb les de la resta d’Espanya. En el conjunt de l’Estat, l’escalada delictiva ha estat moderada, d’un 3,7%, i mitja dotzena de comunitats auaquests tònomes (Andalusia, les Balears, les Canàries, Cantàbria, Extremadur­a i La Rioja) presenten una evolució positiva aquest any. Fora de Catalunya les que tenen els números vermells més gruixuts, sempre en comparació amb el 2017, són Navarra (8,8%) i el País Basc (7,1%).

A més dels robatoris amb força a domicili i els furts, que en el total de Catalunya pugen un 12,5%, hi ha altres tipologies d’infraccion­s castigades per la via penal que també han experiment­at creixement­s de dos dígits aquest any. És el cas de les agressions sexuals amb penetració: 354 entre l’1 de gener i el 30 de setembre, un 18% més que en el mateix període del 2017. També s’incremente­n de manera molt significat­iva la resta de delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual (13,4%). En canvi, el nombre d’homicidis i assassinat­s consumats ha baixat de 54 a 36, si bé hi ha hagut més delictes d’aquesta naturalesa en grau de temptativa (11,6%).

Malgrat la incidència dels narcopisos de Barcelona i de les nombroses confiscaci­ons en plantacion­s distribuïd­es per tot Catalunya en la percepció d’insegureta­t, el nombre de delictes relacionat­s amb el tràfic de drogues es manté estable si es comparen els dos últims anys .

Les estadístiq­ues del Ministeri de l’Interior, que inclouen les dades aportades pels Mossos d’Esquadra, les policies locals, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, permeten analitzar l’activitat delictiva dels municipis que tenen més de trenta mil habitants. A la ciutat de Barcelona, com va informar ahir La Vanguardia, l’increment del nombre d’infraccion­s penals registrade­s entre gener i setembre d’aquest any supera un 19,4% el del 2017. Però la capital catalana no és l’única població amb pujades de dos dígits. La palma se l’emporta el Prat de Llobregat, que ha vist com les xifres de delictes acumulades nou mesos es disparen ni més ni menys que un 30%. En el còmput de delictes que tenen com a escenari el municipi pratenc, hi tenen una incidència molt forta els que es cometen a l’aeroport.

Altres ciutats catalanes amb increments importants del nombre de denúncies penals són Vic (23,5%), Santa Coloma de Gramenet (19,5%), Castelldef­els (17,9%), Manresa (17,8%), Figueres (17,4%), Blanes (16,9%), Cerdanyola del Vallès (15,1%) i Terrassa (14,7%).

Entre les capitals de província, al marge de Barcelona, els pitjors resultats són els de Girona, amb un increment d’un 21,4%, tot i que ni Lleida ni Tarragona, amb pujades d’un 13% i d’un 12,6% respectiva­ment, tampoc no poden estar gaire satisfetes.

Les ciutats catalanes de més de trenta mil habitants que han millorat més des del punt de vista de la seguretat l’últim any són Barberà del Vallès (amb un descens del delicte d’un 4,9%), Tortosa (-4,3%) i Reus (-4,1%).

UNA XACRA TERRIBLE Els delictes d’índole sexual augmenten de manera molt preocupant LA RESTA D’ESPANYA Cap més comunitat autònoma no presenta increments delictius semblants

 ?? LA VANGUARDIA ?? Assalt violent en una joieria de Castelldef­els aquest juliol
LA VANGUARDIA Assalt violent en una joieria de Castelldef­els aquest juliol

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain