La Vanguardia (Català)

Un destacat subimiyaki

El Carlota Akaneya és un japonès singular a Barcelona

-

Després de llegir el titular d’aquest article estem segurs que la majoria de vosaltres us deveu demanar què és un sumibiyaki. Amics lectors, no us acomplexeu, ja que 5 a Taula tampoc no sabia el significat d’aquesta popular paraula japonesa.

El sumibiyaki és una varietat de barbacoa casolana japonesa amb una graella de carbó vegetal que s’anomena shichirin .El sumibiyaki es refereix a qualsevol mena de menjar preparat sobre el sumi, que és el carbó vegetal. Els japonesos van importar aquest concepte de Corea i el van convertir en una part important de la seva cultura gastronòmi­ca.

Ignasi Elías, un jove i brillant emprenedor, fa deu anys va fer una llarga estada al Japó. Precisamen­t a Kyoto el va captivar el restaurant Akaneya Junshinken, situat a la vora del famós riu Kamo. Quan va tornar el 2011, va obrir al Raval el primer sumibiyaki d’Europa i el va batejar com a Carlota Akaneya, en record del restaurant del mític carrer Ponto-chö de Kyoto.

La seva classe de cuina és tradiciona­l i genuïnamen­t japonesa. Obren només a la nit, i de dia preparen els plats que serviran durant el sopar, entre els quals predomina la famosa carn de wagyu.

Wagyu A5 és la màxima qualificac­ió que el Japó atorga a l’exclusiu tall de carn de vedella, cèlebre pel gust i textura de marbre mantegós, subtil i vellutat. El Japó no havia exportat mai aquesta carn excepte a Hong Kong i Macau. El 2014 va acordar servir-ne petites quantitats a la Unió Europea, i el Carlota Akaneya es va convertir en el primer sumibiyaki occidental a oferir Wagyu A5.

Josep Gómez actua com a xef i Chiho Murata com a amfitriona. Una part de l’equip té el costum de visitar dues vegades a l’any el Japó i Hong Kong per carregar piles i posar-se al dia amb les més innovadore­s propostes de la restauraci­ó d’aquests dos països asiàtics.

El Carlota Akaneya es un local típicament japonès, amb un personal de sala cordial i eficient, alguns d’ells natius. La carta de vins, malgrat que no és gaire àmplia, està molt ben selecciona­da.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? En Jordi, la Chiho i en Josep Maria estan al capdavant del Carlota Akaneya
LLIBERT TEIXIDÓ En Jordi, la Chiho i en Josep Maria estan al capdavant del Carlota Akaneya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain