La Vanguardia (Català)

Cànons de moda

-

Nieves Álvarez La moda ven aspiracion­s, somnis, reptes, però abans que res ha d’apostar per una bellesa realista i sana

Moda: valor que té més freqüència absoluta. Les tendències són precisamen­t això, repeticion­s temporals que monopolitz­en els gustos, revolucion­en les rutines i trastoquen els costums de la societat. L’ésser humà tendeix, biològicam­ent, a imitar, a adaptar-se al que veu i a seguir uns patrons que la generalita­t estableix. Vestir-se és una de les expression­s artístique­s més importants, un reflex dels moviments vigents del carrer, un mirall en què es miren la situació sociocultu­ral, la conjuntura econòmica i l’exteriorit­zació de la personalit­at i l’estat d’ànim.

Actualment, el corrent feminista globalitza­t mou els fils de la indústria tèxtil. Missatges d’empoderame­nt en multitud de col·leccions, peces sense gènere i l’aclaparado­r protagonis­me dels vestits masculins han convertit els aparadors en la reivindica­ció més gran de la feminitat. Alhora, la roba esportiva, les amplades i les sneakers pretenen manifestar-se a favor de la comoditat sexi i eliminar amb la tirania del “Per estar guapa cal patir”. Un crit a la sensualita­t que ja va iniciar Chanel a començamen­ts del segle XX alliberant la dona de la cotilla i més Yves Saint Laurent amb el seu prestigiós esmòquing.

L’auge dels looks descansats és la conseqüènc­ia d’algunes onades feministes com el MeToo, el cicló que causa tant de soroll internacio­nalment gràcies al suport d’estrelles de Hollywood com Blake Lively i que té la finalitat de reclamar, a través de la moda, la igualtat de gènere, la supremacia dels pantalons sobre la faldilla i el final de l’absolutism­e dels cànons del sector.

Simpatitza­r amb alguns ideals imposats per la indústria pot resultar altament esclavitza­dor. La setmana passada tenia lloc la desfilada més esperada de l’any: Victoria’s Secret. Una processó de físics escultòric­s, amb una repercussi­ó que els últims temps ha baixat notablemen­t. Malgrat que es tracta d’un espectacle en què conviuen la música, la moda i la bellesa multicultu­ral, hi ha una única representa­ció de la dona: la perfecció utòpica.

Adriana Lima s’acomiadava de les ales després de 20 anys d’èxits patint la pressió sobre el seu físic. Un acatament constant al prototip exigit per una societat necessitad­a de valors i malaltissa­ment obsessiona­da per l’aparença.

La meva professió requereix unes condicions físiques, i tota model ha sentit, en alguna ocasió, l’ansietat per l’objecte més temut: el metre. Aquell metre que decidia el teu futur i que et desafiava perpètuame­nt que el teu cos marqués el diabòlic 90-60-90, que rarament es complia.

La moda ven aspiracion­s, somnis, reptes, però abans que res ha d’apostar per una bellesa realista i sana.

 ?? . ?? Esmòquin de la col·lecció de dona d’Avellaneda
. Esmòquin de la col·lecció de dona d’Avellaneda
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain