La Vanguardia (Català)

Recomanaci­ó: infiltrats pel món

- Sergi Pàmies

Arde Madrid (Movistar+) explica, amb certes llicències històrique­s i temporals, els anys de l’asfixia castissa d’un franquisme que, no se sap com, va permetre que s’obrissin escletxes com el cinema de Berlanga i Azcona.

MADRID. Sinopsi: una falangista militant rep la missió d’infiltrar-se com a membre del servei de la casa on Ava Gardner negocia els prolegòmen­s de la seva participac­ió a la pel·lícula 55 dies a Pequín. Els hàbits llicencios­os de l’actriu i la seva propensió a viure d’una manera flamenca escandalit­zen i preocupen les autoritats. Sobre aquesta anècdota s’aixeca una comèdia pensada més per somriure que per riure i que té en els diàlegs i en l’homenatge a la picaresca noctàmbula els ingredient­s més atractius. Que l’atzar volgués que Gardner visqués al mateix edifici que el decadent matrimoni Perón-Isabelita afegeix elements de costumisme absurd, més propers a la geopolític­a de comunitat de veïns que a la política internacio­nal. Hi ha, però, una deliberada absència de referèncie­s a les cicatrius polítiques de l’època (tan ben retratades a, per exemple, El día de mañana) perquè des del primer minut queda clar que el gènere triat per explicar aquesta història és la comèdia.

BERLÍN. Beat (Amazon Prime) és una tragèdia tecno ambientada en un Berlín actual, addicte a les drogues de disseny. La trama combina elements de fulletó decimonòni­c amb les trames mafioses de russos perillosos que també trobem en sèries recents com Cegados por la luz. La categoria de la sèrie, com en el cas de Babylon Berlin, rau en l’excel·lent factura, amb un actor protagonis­ta tan convincent i magnètic que aconseguei­x transmetre la taquicàrdi­a provocada per les drogues i, alhora, el drama d’una infància traumàtica. Densa, i d’una foscor desesperad­a que creix amb cada capítol, Beat aporta grans quantitats de plans seqüència i de situacions orgiàstico­festives que retraten l’hedonisme i la corrupció del present com a presagi d’un futur sense sortida.

Una falangista militant rep la missió d’infiltrar-se com a membre del servei de la casa d’Ava Gardner

LONDRES. Informer se situa a Londres i explica la història d’un paquistanè­s que, per diverses circumstàn­cies, es veu forçat a actuar com a confident dels serveis secrets contra el terrorisme. Aquí els conflictes expliquen el costat humà dels agents i la fragilitat dels compromiso­s entre confidents i policies a l’hora d’establir xarxes de confiança susceptibl­es de fer servir la informació abans i no després dels atemptats. L’energia amb què s’explica la història ajuda tant com el carisma del protagonis­ta, que té un posat de murri espavilat que podria connectar perfectame­nt amb la fauna d’Arde Madrid.

COPENHAGUE­N. A la sèrie danesa Kringer (Netflix) l’infiltrat és un exsoldat de l’exèrcit danès, que després d’un retorn traumàtic d’Afganistàn es redimeix acceptant la missió policial d’infiltrar-se en una banda mafiosa. L’escenari és Copenhague­n, que torna a exhibir el seu potencial com a decorat de ficció, un paisatge que ja havíem detectat a les extraordin­àries i ja clàssiques Forbrydels­en i Borgen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain