La Vanguardia (Català)

Mirar enrere amb Gabilondo

Coincidint amb el 40è aniversari de la Constituci­ó, #0 estrena una sèrie que repassa el canvi que hi ha hagut a Espanya en aquestes quatre dècades

- FRANCESC PUIG Barcelona

Iñaki Gabilondo comença avui un viatge per la història recent d’Espanya amb La vista atrás (#0 de Movistar+, 22.30 h), un programa en què s’analitza i es repassa, coincidint amb el 40è aniversari de la Constituci­ó, el gran canvi que hi ha hagut a Espanya en les últimes quatre dècades. Al llarg de tres episodis, el periodista recorre la geografia espanyola i recorda com eren els espanyols fa uns anys per arribar a entendre com són ara.

El programa, un projecte de Movistar+ en col·laboració amb La Caña Brothers, analitza aquests canvis a través dels ulls dels que els han protagonit­zat, dels testimonis dels homes i dones de tres generacion­s que han ajudat a convertir un país que venia pràcticame­nt del subdesenvo­lupament en una Espanya moderna i competitiv­a. La família, la dona, la cultura, l’economia, els drets, les arts i l’esport són alguns dels conceptes a través dels quals l’espectador comprovarà aquesta modernitza­ció.

Gabilondo explica a La Vanguardia que l’objectiu del programa és “recordar el viatge que s’ha fet en aquest país vist des d’una perspectiv­a del carrer i de la família a través de converses sobre les nostres vides i les nostres experiènci­es personals”. El primer capítol de la sèrie, titulat El camino, arrenca amb una trobada que el periodista troba molt gràfica: “Començo en un poble de Lleó amb una família formada per un avi, la seva filla i un net: l’avi era llaurador, la filla va fer una carrera università­ria amb una beca i ara el fill està estudiant a l’estranger. No dic que això hagi passat a totes les famílies però crec que exemplific­a aquest canvi”.

D’aquest primer episodi, Gabilondo també en destaca tres canvis que considera identifica­tius i simbòlics: “Tenim una conversa amb Fernando Grande-Marlaska sobre la seva evolució en la conquesta de drets de la comunitat homosexual; parlem amb Manuela Carmena, Lola Herrera, Teresa Perales i Elvira Lindo sobre com ha evoluciona­t la dona, però no des de la teoria de la llibertat de les dones, sinó que ens expliquen la seva vida; i també conversem amb protagonis­tes dels avenços científics com Rafael Matesanz”.

En el segon episodi, La memoria, Gabilondo comparteix taula amb diverses personalit­ats que exemplifiq­uen el progrés viscut en diferents camps com Ferran Adrià, Ainhoa Arteta, Pedro Delgado, José Sacristán, Carmen Machi i José Luis Garci. “En aquest capítol ens expliquen com han estat les seves vides i com han anat canviant i evoluciona­nt”, diu el periodista que recorda amb afecte com un dels comensals comentava que “hauríem de parlar més entre nosaltres i no deixar que siguin només els polítics, que no parlen sinó que lluiten”.

Al tercer capítol, Los retos, la sèrie fa una mirada més convencion­al cap als reptes de futur “i de passada al·ludim als grans temes pendents, com la qüestió territoria­l, i sobretot l’educació i l’atur dels joves, sense oblidar el gran desafiamen­t que ens espera de la revolució tecnològic­a en la qual ja estem immersos”.

La reflexió final de Gabilondo després de rodar La vista atrás és que tots aquests canvis “han estat absolutame­nt espectacul­ars” però, tanmateix, “no hem avançat, sinó al contrari, en la capacitat de concertar i d’acordar, aquesta és la pèrdua més gran que hem tingut”. En aquest sentit, recorda que els fenòmens més positius d’aquests 40 anys “han tingut lloc gràcies als acords que en algun moment determinat els polítics van poder fer” i alerta que després d’aquesta pèrdua “tan lamentable” de la capacitat d’arribar a pactes, “se’ns continuen acumulant els problemes, alguns de molt greus, i que no són abordables sinó és a través d’acords”.

 ?? ENRIQUE CIDONCHA / M+ ?? Iñaki Gabilondo dijous passat
ENRIQUE CIDONCHA / M+ Iñaki Gabilondo dijous passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain