La Vanguardia (Català)

Berlín obre una subseu del Museu de Pèrgam

Exposa trossos del fris de l’altar i un panorama de l’urbs

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

La nova subseu temporal del Museu de Pèrgam de Berlín, construïda per compensar el tancament d’algunes sales del museu durant unes obres de rehabilita­ció que s’allargaran fins al 2023, obre avui les portes. L’edifici temporal, de 2.000 metres quadrats i amb un sector en forma de cilindre, s’articula entorn d’un espectacul­ar panorama circular de l’antiga ciutat de Pèrgam, concebut per l’artista Yadegar Asisi; i d’una exposició de 80 escultures d’aquell indret de la costa oest de l’Àsia Menor, en territori de la Turquia actual.

Tal com estava previst, la gran joia del museu, l’altar de Pèrgam, continuarà fora de l’abast de la mirada dels turistes. Des de setembre del 2014, el reanomenat altar hel·lenístic dels anys 180-160 a.C. està desat, folrat de bastides i teles protectore­s, en una sala del Museu de Pèrgam mateix, parcialmen­t tancat per les obres. “Abans que res per motius de conservaci­ó, el gran fris ha d’estar protegit amb total seguretat al recinte del museu durant tota la rehabilita­ció; cal recordar que té 120 metres de longitud i pesa unes quantes tones”, va dir ahir Hermann Parzinger, president de la Fundació Patrimoni Cultural Prussià (SPK), a la presentaci­ó de l’edifici a la premsa.

La subseu temporal busca alleujar una mica la decepció del visitant davant una obra d’art inaccessib­le durant anys, però també explotar un filó turístic innegable. Així, es mostren diverses tessel·les del fris petit de l’altar, que represente­n la història de l’heroi Tèlef, i un muntatge digital en una pantalla gran permet visualitza­r l’altar en 3-D. S’exhibeixen altres peces notables, com l’anomenada schöner Kopf (cap bonic), una testa colossal d’Hèrcules, una ballarina de palau, el grup de Prometeu, o l’Atena amb l’ègida creuada.

L’edifici, que estarà en ús fins al 2024, no s’ubica en la celebèrrim­a Illa dels Museus de Berlín, sinó a l’altra riba del riu Spree, més o menys davant del Museu Bode –un dels cinc del conjunt museístic de l’illa– i molt a prop del Museu de Pèrgam. Els seus

Les obres del Museu de Pèrgam, obert parcialmen­t, duraran fins al 2023, i per això es fa el nou edifici

responsabl­es van assegurar que en el projecte s’hi plasma tota la saviesa arqueològi­ca acumulada durant 130 anys d’investigac­ió sobre Pèrgam, tasca que continua.

En el panorama de Yadegar Asisi, els espectador­s hi poden contemplar, des de plataforme­s a diferents alçàries o passejant a nivell de terra, amb una visió en 360 graus, com era l’arquitectu­ra i la vida quotidiana a Pèrgam cap a l’any 129, durant la dominació romana de l’emperador Adrià. “Penso que als museus, un artista d’avui, amb les tècniques que jo utilitzo, pot exercir d’intermedia­ri amb l’antiguitat per explicar-la al públic, sobretot als joves”, va afirmar Asisi.

L’obra, de 104 metres de circumferè­ncia i 30 d’alçària, combina digitalmen­t pintura i fotografia, i conté, en els 3.100 m2 d’imatge, cases, temples, teatres i turons, amb escenes plasmades per 40 figurants que van ser meticulosa­ment fotografia­ts. El panorama de Pèrgam és una versió revisada i ampliada del que ja va fer també Asisi per a una mostra celebrada els anys 2011 i 2012, que va tenir gran èxit; va atreure 1,5 milions de visitants.

 ?? HAYOUNG JEON / EFE ?? L’exposició ofereix un panorama de 360º de l’antiga metròpolis
HAYOUNG JEON / EFE L’exposició ofereix un panorama de 360º de l’antiga metròpolis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain