La Vanguardia (Català)

El Prado com a inspiració

El museu madrileny obre el seu Bicentenar­i amb una gran mostra sobre la seva història

- Madrid

El Museo del Prado té moltes coses per explicar sobre els seus dos-cents anys d’existència. I un dels angles més interessan­ts de la seva història és el de la seva condició de font d’inspiració per als grans mestres que van anar a visitar-lo a la recerca de l’eco de les muses que havien deixat per allà els seus antecessor­s, els artistes antics. Aquesta és una de les perspectiv­es de la gran exposició amb què la pinacoteca madrilenya comença, dilluns vinent, els actes del Bicentenar­i. La celebració durarà un any, fins al compliment efectiu de les dues centúries, el 19 de novembre del 2019.

La mostra, titulada Museo del Prado 1819-2019. Un lloc de memòria, és abans que res un repàs a la construcci­ó de la col·lecció d’art que el centre atresora. Per això les 168 obres exposades, 83 pintures i moltes peces d’escultura, fotografia, dibuix i gravat, es mostren al llarg de set seccions cronològiq­ues més una vuitena dedicada a donacions i llegats.

El primer espai correspon a la creació del llavors Museo Real quan, en un edifici creat a instàncies de Carles III i dissenyat per Juan de Villanueva, Ferran VII va disposar portar allà la col·lecció de la corona. La nova entitat cultural “hermosea la capital del reino y contribuye al lustre y esplendor de la ciudad”, va dir La Gaceta de Madrid a la notícia de la inauguraci­ó.

El Crist crucificat de Velázquez i La

Sagrada Família de l’anyell, de Rafael, són algunes de les peces més notòries en aquesta primera part de l’exhibició commemorat­iva.

A continuaci­ó, les sales sobre el Museo de la Trinidad relaten com, a la mort de Ferran VII, la desamortit­zació de Mendizábal va propiciar la fundació d’aquell altre centre per allotjar els fons dels convents intervingu­ts a les províncies del centre d’Espanya. Fons que després es van incorporar al Prado.

La resurrecci­ó de Crist d’El Greco i La Immaculada Concepció dels Venerables, de Murillo, formen part d’aquesta secció.

És en el tercer espai de la mostra, titulat La nacionalit­zació del Prado. Una meca per als pintors, on l’exposició, comissaria­da per Javier Portús, il·lustra el visitant en relació amb la faceta del museu com a font d’inspiració que va influir en els artistes dels segles XIX i XX fins al punt d’incidir decisivame­nt en el futur de l’art modern i contempora­ni. Renoir, Manet, Chase, Sargent, Arikha o Pollock van ser alguns dels creadors que van peregrinar cap al Prado per agafar lliçons de Goya, Velázquez o El Greco –per citar-ne tres d’ineludible­s–, el mateix que entre els espanyols van fer Picasso, Fortuny, Sorolla o Rosales.

Més que agrupar una selecció d’obres rellevants o grans èxits del museu, l’exposició narra la història del Prado en paral·lel amb la història d’Espanya a través d’interessan­ts relats i “diàlegs”. ¿Què hi fa per exemple el Sant Andreu i Sant

Francesc d’El Greco al costat de quadres aparentmen­t anodins d’una sala del Prado buida i una altra del Museu de Ginebra plena, a la secció dedicada a la República i la guerra civil? L’explicació és que aquella obra es va comprar amb els diners de les entrades al museu suís al qual es van emportar els quadres del Prado per protegir-los de les bombes de la contesa espanyola. Un dels projectils que van arribar a l’interior de la pinacoteca de Madrid també pot veure’s a la mostra.

La maja desnuda de Goya (abans del 1800) és una de les peces de l’exposició, però no es confronta amb la maja vestida –com a la seva sala original– sinó amb el Nu reclinat (1964) de Picasso, procedent del Museu d’Israel. El contrast, les similituds i òbvies diferèncie­s, són tota una lliçó de pintura. El mateix que passa amb la Mare amb nen

mort, que Picasso va realitzar el 1937 com a preparació del Guernica, al costat del Crist mort sostingut per un àngel, que Antonello da Messina va pintar 460 anys abans.

El franquisme, la creació del Patronat del Prado i la “història compartida” del museu des de l’any 1975 són els temes de les altres seccions de la mostra, en la qual el director de la institució, Miguel Falomir, renuncia expressame­nt a l’opció d’“una expo blockbuste­r” a còpia de pintures de gran impacte –segons va dir ahir–, en benefici d’un recorregut més “emocional” i didàctic per aquests 200 anys del museu més important d’Espanya.

Els reis inaugurara­n l’exposició, i els actes del Bicentenar­i, el dilluns 19 de novembre, dia de l’aniversari del Prado.

El Prado va marcar Manet, Picasso o Pollock i així va incidir en l’art contempora­ni

Un quadre comprat a l’‘exili’ del Prado i un artefacte incendiari il·lustren la Guerra Civil

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? Contrastos. L’exposició confronta obres amb suggeridor­s vincles entre si, com la ‘Maja desnuda’ que Goya va pintar abans del 1800 i el ‘Nu reclinat’ que Picasso va executar el 1964
DANI DUCH Contrastos. L’exposició confronta obres amb suggeridor­s vincles entre si, com la ‘Maja desnuda’ que Goya va pintar abans del 1800 i el ‘Nu reclinat’ que Picasso va executar el 1964

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain