La Vanguardia (Català)

El bram uruguaià

‘El bramido de Düsseldorf ’, de Sergio Blanco, irromp demà al festival Temporada Alta

- GEORGINA SEDANO Barcelona

El Temporada Alta és la pròxima parada de la gira d’El bramido de Düsseldorf, l’última peça del dramaturg francourug­uaià Sergio Blanco, estrenada l’estiu del 2017. Amb un recorregut internacio­nal de més de 65 posades en escena gràcies a directors com Sergi Belbel, l’autor segueix investigan­t des dels últims anys la línia de l’autoficció.

Aquest gènere, que permet llençar el jo cap a un ampli escenari de possibilit­ats, amb aventures a través de l’ètica, és on es dirigeix aquesta peça de Blanco després de l’èxit de La ira de Narciso.

El bramido de Düsseldorf relata els tres dies de l’agonia i la mort del pare d’un autor de teatre en una clínica d’aquesta ciutat alemanya. Les raons per les quals són a Düsseldorf articulen una narrativa que cavalca amb tres incerteses: hi són perquè volen assistir a l’exposició del cèlebre assassí en sèrie Peter Kür, per signar un contracte amb una de les productore­s més importants de la indústria pornogràfi­ca europea o bé per procedir amb la conversió al judaisme per mitjà de la circumcisi­ó a la famosa sinagoga de Düsseldorf. A partir de l’única certesa de ser a la ciutat, l’especulaci­ó entre les tres hipòtesis dispara, de retruc, altres línies paral·leles, com l’atracció de la mort, la representa­ció de la sexualitat i la cerca del més enllà a través de la llei divina.

Els tres dies de procés són el pretext per tractar tot el que remou la mort al segle XX, que sobrepassa l’estat de tristesa per moure’s entre altres conceptes. D’altra banda, la mort del pare, de l’autoritat, obre el vincle entre pare i fill que divaga entre les zones més obscures de l’individu i, alhora, instaura l’amor paternofil­ial de manera incondicio­nal.

El repartimen­t compta amb tres dels actors principals del panorama uruguaià, Gustavo Saffores, Walter Ray i Soledad Frugone, que interprete­n un total de deu personatge­s. L’equip artístic s’acompanya d’un “equip tècnic brillant; és com estar en un quadre vivent”, reconeix Frugone.

La proposta de Blanco El bramido de Düsseldorf, que s’inclou aquest diumenge al Temporada Alta, al teatre El Canal, a Salt, és l’obra que l’ha consagrat com el millor autor del país, segons els crítics de l’Uruguai. Aquesta tardor arriba a Espanya en una relació entre el dramaturg i Barcelona que creix dia rere dia.

“La dramatúrgi­a necessita la ciutat. La poesia i la narrativa són més autònomes. I sento que Barcelona m’ha acollit molt bé sempre”, explica l’autor i director francourug­uaià.

 ??  ?? Posada en escena d’El bramido de Düsseldorf
Posada en escena d’El bramido de Düsseldorf

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain