La Vanguardia (Català)

L’automoció demana que els híbrids puguin circular més enllà del 2050

- CONCHI LAFRAYA Madrid

La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, va prometre ahir a la indústria automobilí­stica un full de ruta en què s’inclogui “tota la cadena de valor, inclosa la distribuci­ó” per fer front a la nova llei de Canvi Climàtic, que preveu la prohibició de vendre vehicles que emetin CO2 l’any 2040 i la seva circulació el 2050. Governs anteriors eren molt proclius a mantenir més sintonia amb els fabricants, quan Maroto és molt conscient que “són els concession­aris i els tallers els que parlen amb el client final i coneixen les seves preferènci­es”.

La patronal de fabricants, Anfac, va plantar la ministra i no va acudir a la reunió per problemes d’agenda. A la trobada hi van anar representa­nts de Faconauto (concession­aris), Ganvam (recanvis) i Aniacam (importador­s). Mentre que també es va excusar Sernauto (la patronal de fabricants de components) i els sindicats UGT i CC.OO.

Les patronals han demanat al Govern central que aquests temes es tractin al Consell Estratègic de l’Automoció. Consideren que cal posar damunt la taula “solucions reals perquè la transició sigui ordenada cap a les noves fonts d’energia”. També han solicitado “no demonitzar les actuals tecnologie­s perquè avui dia són completame­nt necessàrie­s”. I, sobretot, que “els híbrids quedin fora de qualsevol prohibició”.

El problema de l’Executiu de Pedro Sánchez és que ha llançat la notícia que cal renovar el parc automobilí­stic per avançar cap a una mobilitat sostenible i descarboni­tzada, però no l’ha acompanyat d’un pla específic per fer la transició de vehicles contaminan­ts a cotxes totalment elèctrics.

A Espanya s’han posat com a termini 32 anys perquè la indústria es transformi i renovi l’actual parc automobilí­stic, format per gairebé 24 milions de turismes. Però, per exemple, a Noruega el canvi s’ha fixat per a l’any 2025, a França per al 2035 i a Alemanya i el Regne Unit per al 2030.

Indústria va assenyalar en la reunió que l’Executiu té pressupost­at un pla per a la renovació de vehicles particular­s, però no va detallar xifres.

El sector automobilí­stic es tracta d’una indústria que té 17 fàbriques a Espanya, que produeix prop de 2,9 milions de vehicles a l’any de 40 models diferents i que genera uns dos milions de llocs de treball, entre directes i induïts. Només els concession­aris generen 163.500 llocs de treball directes i 650.000 d’indirectes i represente­n els interessos de 4.398 empreses de caràcter familiar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain