La Vanguardia (Català)

El deute públic bat un rècord històric i creix al 4% interanual

Espanya és l’onzè país més endeutat amb el 2% del total mundial

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

El deute públic espanyol va tornar al setembre a nivells de rècord històric després de dos mesos de treva. El Banc d’Espanya va informar ahir que l’endeutamen­t de les Administra­cions Públiques va tancar el mes de setembre en 1,17 bilions d’euros, un 1% més que a l’agost i un 3,7% per damunt del nivell registrat fa un any.

Si es tenen en compte les xifres del creixement econòmic dels últims quatre trimestres, la ràtio d’endeutamen­t respecte al PIB d’Espanya supera per poc el 98%. Malgrat l’increment del deute en valor absolut, el fort creixement del PIB dels últims trimestres fa que la ràtio es redueixi lleugerame­nt. Per això, el Govern central creu que podrà complir amb l’objectiu de situar el deute públic en el 97% a final d’any.

Per administra­cions, bona part de l’increment del deute públic al setembre es deu al repunt de la part correspone­nt a l’Estat central, que es va elevar en 13.308 milions d’euros, fins als 1,03 bilions d’euros, la qual cosa suposa una alça mensual de l’1,3% i una pujada en termes interanual­s del 5,3%. En el cas de les comunitats autònomes, l’alça va ser del 2,4% interanual després de situar-se en pràcticame­nt el mateix nivell que en el mes d’agost: més de 291.00 milions d’euros.

El deute espanyol té un cost per a l’erari públic d’uns 90 milions d’euros en el pagament d’interessos, segons un estudi d’EAE Business School elaborat amb les dades del mes de desembre del 2017. En l’informe elaborat per Juan Carlos Higueras, professor d’EAE, es destaca que el cost total del pagament del deute s’eleva a 32.935 milions d’euros. Higueras va explicar ahir que el cost del deute augmenta perquè “creix l’estoc de deute i perquè creix el tipus d’interès que es paga pel deute contret”.

Espanya ocupa el lloc onzè en un rànquing mundial que encapçalen els Estats Units, que aglutinen el 31,8% de tots els passius, segons l’informe. En segona posició se situa el Japó amb el 18,8% i la Xina amb el 7,9%. El deute espanyol representa el 2% del total mundial.

Juan Carlos Higueras indica que segons les dades del Banc d’Espanya hi ha un 18% de deute addicional que es considera “ocult”. El professor matisa que es tracta, entre altres conceptes, del deute que presenten les diferents administra­cions i que encara no es té comptabili­tzat seguint els protocols internacio­nals.

Mentre a Espanya el deute en relació amb el PIB està per sobre del 98%, en països com Rússia, la Unió dels Emirats Àrabs o Xile se situa entorn del 20% del PIB. “Això pot ser perquè són països petits o perquè no tenen gaire desenvolup­at l’Estat de benestar i no s’han endeutat encara per finançar-lo”, reflexiona. D’altra banda, a Grècia el deute en comparació amb el PIB és de més del 178% i se situa dalt del rànquing de la Unió Europea. A Itàlia, la ràtio és del 131,8% i a Portugal del 125,7%.

Una altra manera de comptabili­tzar el deute és posar-lo en relació amb la població. En aquest cas, l’endeutamen­t per càpita a Espanya és de 24.594 euros a tancament del 2017, que representa un terç del deute per habitant del Japó: 79.171 euros. Als EUA aquesta ràtio és de 56.188. L’increment del deute és tan veloç que només en els sis primers mesos del 2018, el deute per habitant va créixer en 400 euros.

En l’estudi se subratlla també que “l’inversor estranger té confiança en el deute espanyol” ja que el 45% dels passius està en mans de no residents.

Segons les xifres fetes públiques ahir pel Banc d’Espanya, l’endeutamen­t de les corporacio­ns locals va créixer en 615 milions el setembre, fins als 28.433 milions, un 2,2% més en comparació a l’agost però un 7% inferior al que es va registrar fa un any. Finalment, el deute de les administra­cions de la Seguretat Social es va mantenir el novè mes de l’any en 34.863 milions.

Tot i l’alça en valor absolut, el deute en relació amb el PIB baixa lleugerame­nt al 98% L’endeutamen­t per habitant és de més de 25.000 euros

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain