La Vanguardia (Català)

Programar per créixer

El boom de les ‘code academies’ creades als EUA arriba a Europa per unir necessitat­s d’empreses i de desenvolup­ament profession­al

- BARCELONA Redacció

Marta López era dissenyado­ra gràfica i va treballar en projectes de màrqueting; després va aconseguir un lloc de desenvolup­adora de Java a Seidor. Blanca Barón era broker de borsa independen­t; després, analista de riscos a Banc Sabadell, enfocada a reduir la morositat de clients. Jaume Soler era agent sènior de vendes en el sector d’equips elèctrics i automatitz­ació industrial; després, ha treballat de data analyst a Hewlett-Packard. El que ha marcat aquest abans i després en la vida d’aquests tres profession­als, i de molts més, és haver après a programar.

Les code academies van començar als Estats Units fa cinc anys per unir una doble necessitat: la dels joves llicenciat­s i subempleat­s, per millorar les seves expectativ­es profession­als, amb la necessitat de les empreses tecnològiq­ues de trobar profession­als amb formació específica.

“La previsió és que es creïn milions de llocs de treballs en el món de l’economia digital, i el cas és que la universita­t no està preparada per generar prou desenvolup­adors. I els tecnòlegs que surten de les universita­ts, amb una formació molt teòrica, no coneixen les tècniques reals de feina que s’utilitzen a les empreses modernes”, explica Sebastián Barajas, fundador i director executiu d’Ubiqum, on s’han format López, Barón i Soler. Ubiqum és una code academy nascuda a Barcelona el 2016 i que aquest any ha obert també a Berlín, Amsterdam i Madrid. “Ja hem format 350 alumnes. Uns 280 han acabat, i el 96% estan treballant”, diu Barajas. “Els nostres alumnes són job changers, persones amb títol i experiènci­a laboral, però amb feines de baixa qualificac­ió”, i que no cal que sàpiguen res d’informàtic­a, afegeix. “Ens compromete­m amb ells que, amb cinc mesos de formació, estaran a punt per fer una carrera en el món digital”.

Als EUA, on les marques de referència del sector de les code academies són General Assembly i Flatiron School a Nova York i Hack Reactor a San Francisco, els joves inverteixe­n 12.000 euros en un curs de desenvolup­ador i quan acaben troben feina amb sous de 70.000 o 80.000 dòlars a l’any. Aquest boom de les code academies també despunta a Europa,

Ubiqum, fundada a Barcelona el 2016, ja disposa d’escoles a Berlín, Amsterdam i Madrid

on les escoles de referència són Le Wagon, Ironhack i Ubiqum.

“Els nostres alumnes surten directamen­t dirigits a desenvolup­ament de producte. El curs són 800 hores (100 dies, 8 hores al dia)”, explica Barajas. Ubiqum té una metodologi­a pròpia, basada en projectes: “No s’ha d’estudiar”, diu. De fet, mentre que un curs mitjà de les code academies dura 10 setmanes, “a Ubiqum són 20 setmanes”. El mètode propi està dissenyat sota la direcció de Roger Schank, prestigiós professor dels Estats Units precursor del learning by doing .“I tenim un compromís total amb l’ocupació: acompanyem els nostres alumnes fins que troben feina, fem activitats paral·leles al curs”, assegura Barajas.

“La nostra aposta és fer de pont: persones que han estudiat una carrera però no veuen futur profession­al, i que tampoc no tornaran a la universita­t, però que en canvi creuen que en la tecnologia hi ha un futur”, explica el fundador d’Ubiqum. Els alumnes dels diferents cursos de l’empresa (que costen entre 5.500 i 7.900 euros) surten amb salaris de 19.320 euros per a un desenvolup­ador de Java a Barcelona, o 25.772 euros un expert en data analytics i machine learning, assegura Ubiqum.

Entre les empreses que ja han contractat profession­als formats a Ubiqum destaca Everis, Altran, Sogeti, Accenture, Marfeel, Genapp, Cyberclick, Banc Sabadell, Adeslas, eDreams/Odigeo, Amazon Web Servies o Microsoft.

 ?? LV ?? Ubiqum fa cursos de cinc mesos per entrar en el món digital
LV Ubiqum fa cursos de cinc mesos per entrar en el món digital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain