La Vanguardia (Català)

La CIA acusa l’hereu saudita de l’assassinat de Khashoggi

La CIA assenyala el germà de l’hereu saudita, ambaixador als Estats Units

- Washington. Correspons­al

L’ordre per assassinar el periodista Jamal Khashoggi, crític amb el règim saudita, va sortir directamen­t del príncep hereu i home fort, Muhammad bin Salman, segons la CIA.

Les ordres per assassinar, esquartera­r i fer desaparèix­er el cadàver del periodista Jamal Khashoggi, crític amb el règim saudita, van partir del príncep hereu, Muhammad bin Salman, segons han conclòs els serveis d’espionatge dels Estats Units, que descarten que fos obra d’un equip d’agents que actués per lliure com pretén Riad.

La prova més concloent examinada per la CIA és la trucada que Khalid bin Salman, ambaixador a Washington i germà de l’hereu, va fer a Khashoggi el setembre per animar-lo a anar amb total tranquil·litat al consolat saudita a Istanbul per fer-hi la paperassa que necessitav­a per poder-se casar.

No és clar que Khalid estigués al corrent del que li esperava a Khashoggi a l’arribar a la legació diplomàtic­a, un equip de 15 agents saudites que va volar expressame­nt a Turquia per complir el seu pla criminal. Però la CIA està convençuda que va fer l’entabanado­ra trucada a instàncies del seu germà, va revelar ahir The Washington Post esmentant fonts oficials.

L’ambaixador saudita va abandonar Washington fa algunes setmanes però ahir va difondre un desmentime­nt rotund sobre aquestes informacio­ns, confirmade­s després per altres mitjans i implícitam­ent pel mateix president Donald Trump. Diversos periodiste­s van publicar ahir missatges remesos abans per Khalid difonent les múltiples i contradict­òries versions del Govern saudita sobre què li va passar a Khashoggi aquell nefast 2 d’octubre.

Primer van defensar que va sortir pel seu propi peu del consolat (hi ha un vídeo d’un home vestit amb la seva roba, quan se suposa que Khashoggi ja estava mort). Després va admetre que havia mort, però en un enfrontame­nt després d’una discussió al consolat. La versió actual de la Fiscalia és que el crim va ser obra d’un comando d’onze persones –demana la pena capital per a cinc d’elles– que va actuar per lliure, el va sedar i va encarregar la desaparici­ó del cadàver a un col·laborador local a Turquia. Divendres es van fer diversos funerals a tot el món en honor a Khashoggi, però el cos no ha aparegut.

La CIA i altres serveis d’intel·ligència occidental­s han arribat a conclusion­s diferents basant-se en proves indicative­s, com l’esmentada trucada o d’altres que apunten que la cadena de comandamen­t de l’encàrrec arribava fins a Muhammad bin Salman. La cap dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units, Gina Haspel, ha escoltat un enregistra­ment realitzat pels seus homòlegs turcs al consolat saudita d’Istanbul que recull tota la seqüència dels fets. Des de l’entrada de Jamal Khashoggi en el consolat fins a la mort o les indicacion­s del cònsol general que calia desfer-se del cos i esborrar qualsevol rastre.

En un altre enregistra­ment, tamde bé escoltat per Haspel, es pot escoltar la trucada realitzada des del consolat per un dels membres del comando de la mort saudita, Maher Abdulaziz Mutrib, acompanyan­t freqüent del príncep en els viatges a l’estranger. “Digues al teu cap” que la missió està complerta, afirma. El seu interlocut­or era Saud alQahtani, un dels màxims assessors Muhammad bin Salman. I la CIA creu que “el cap” no és cap altre que el príncep hereu, segons The

New York Times, el primer mitjà que va revelar l’existència de l’enregistra­ment.

“No crec que aquesta sigui la conclusió a què arriba la gent que l’ha escoltat”, va dir aquesta setmana John Bolton, director del Consell de Seguretat Nacional. L’assassinat esborronad­or del dissident (anys abans d’autoexilia­r-se als EUA, Khashoggi va ser portaveu de l’ambaixada saudita a Washington) és un revés per a la política exterior de

Khalid bin Salman va animar el dissident a anar al consolat d’Istanbul sense por

“Digues al teu cap” que la missió està feta, van dir des de Turquia a un assessor del príncep

Trump a l’Orient Mitjà, que reposa sobre l’Aràbia Saudita com a principal aliat juntament amb Israel per contenir l’Iran, on Bolton advoca per impulsar un canvi de règim.

Les empreses de Trump van fer negocis al seu dia amb els saudites i la família del gendre, Yared Kushner, que és amic personal del príncep hereu, té també lligams financers amb la família reial. Trump hauria dit als seus assessors que desitja que el príncep –que en bona mesura és on és gràcies a les seves bones relacions amb la Casa Blanca– es mantingui al poder malgrat l’escàndol.

El president dels Estats Units s’ha mostrat reticent a assenyalar públicamen­t a Muhammad bin Salman o a demanar explicacio­ns a Riad com sí que va fer enèrgicame­nt la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va reaccionar suspenent la venda d’armes a l’Aràbia Saudita. La indústria armamentís­tica dels Estats Units es juga més que l’alemanya als seus contractes amb els saudites i Trump ho recorda cada vegada que és preguntat per la mort de Khashoggi, resident en l’estat de Virgínia i col·laborador de The Washington Post.

L’Aràbia Saudita “és un aliat espectacul­ar”, va dir ahir. “Ens donen un munt de llocs de treball i de negocis, molt desenvolup­ament econòmic”, va recalcar, preguntat

PRESSIÓ SOBRE ELS EUA Erdogan va trucar a Trump per parlar de “la necessitat de fer llum” sobre el crim

per les conclusion­s assolides pels seus propis serveis d’intel·ligència. Trump va assegurar que, en contra del que han publicat diversos mitjans dels Estats Units, “fins aquest moment” el que se’ls ha dit era que el príncep no tenia res a veure amb el crim. De camí a Califòrnia per visitar les zones dels incendis, el president va discutir ahir amb la directora de la CIA i el secretari d’Estat, Mike Pompeo, les seves conclusion­s sobre l’assassinat, que reforcen les crides del Congrés a adoptar sancions severes contra Riad.

El degoteig de filtracion­s per part del Govern turc va obligar les autoritats saudites a reconèixer el crim i prendre mesures, encara que no hagi convençut que demanarà comptes als seus autèntics responsabl­es. La seva pressió es dirigeix ara a l’escepticis­me de Washington. El president Recep Tayyip Erdogan va parlar abans-d’ahir a la nit amb Trump sobre la situació. Segons la versió turca de la trucada, van parlar de “la necessitat de fer llum sobre tots els aspectes [del crim] i per evitar l’encobrimen­t de l’assassinat” de Khashoggi.

 ?? EMRAH GUREL / AP ?? Membres de l’Associació de Mitjans Turcoàrabs exhibint cartells que acusen Bin Salman en una cerimònia fúnebre divendres a Istanbul
EMRAH GUREL / AP Membres de l’Associació de Mitjans Turcoàrabs exhibint cartells que acusen Bin Salman en una cerimònia fúnebre divendres a Istanbul

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain