La Vanguardia (Català)

Sánchez manté l’agenda tot i les negatives de Torra

El Govern central continuarà desistint dels recursos davant el Constituci­onal presentats per l’executiu de Rajoy La Moncloa treballa intensamen­t en la preparació de la reunió amb el president de la Generalita­t

- JUAN CARLOS MERINO

Pedro Sánchez té previst mantenir la seva agenda catalana malgrat els desfavors de Quim Torra. O malgrat que ERC i el PDECat li impedeixin tramitar els pressupost­os amb què comptava per intentar esgotar el seu mandat el 2020. Així ho confirmen fonts governamen­tals perquè, com sempre diuen, les seves propostes i iniciative­s no es dirigeixen a ERC o el PDECat, o no només als seus votants, sinó al conjunt de la ciutadania catalana. La Moncloa vol continuar tenint la mà estesa, malgrat l’actitud de “frontó” que entreveu en la Generalita­t. El Govern socialista, així, continua treballant en els desestimen­ts de recursos de l’Estat contra lleis catalanes de caràcter social, ara les de l’agència de cooperació social i la de canvi climàtic.

Però Sánchez té dues dates singulars marcades al seu calendari imminent, com a termòmetre per prendre definitiva­ment la temperatur­a al Govern i als partits que el sustenten. El 12 de desembre protagonit­zarà un ple monogràfic sobre Catalunya al Congrés, a petició d’ERC i el PDECat. I una setmana després, el 21 de desembre, reunirà el Consell de Ministres a Barcelona i preveu mantenir una cita també amb el president de la Generalita­t. Dues cites en què ja s’està treballant tant a la Moncloa com al Ministeri de Política Territoria­l de Meritxell Batet i a la delegació del Govern espanyol a Catalunya, que dirigeix Teresa Cunillera.

A partir d’aquest moment, és a dir, a finals de desembre, el projecte de nous pressupost­os de Sánchez quedarà vist per a sentència. Però si els partits independen­tistes li impedeixen prosseguir amb el seu pla A, que és tramitar i aprovar els nous comptes, simplement passarà al pla B: els pressupost­os d’aquest 2018 que va heretar de Mariano Rajoy es prorrogara­n de manera automàtica el pròxim 1 de gener, el Govern socialista ni presentarà els nous comptes –“no marejarem els espanyols”, va admetre Sánchez divendres– i les principals mesures anunciades, com la pujada del salari mínim a 900 euros, s’aprovaran com a decrets llei pel Consell de Ministres per convalidar-se posteriorm­ent al Congrés.

No obstant això, el mateix Sánchez va advertir que “no deixa de ser contradict­ori” que ERC i el PDECat estiguin disposats a aprovar aquests decrets llei i, en canvi, rebutgin que els pressupost­os almenys es puguin tramitar al Congrés. El president, en tot cas, no vol que quedi en evidència en una votació –com seria la de les esmenes a la totalitat dels pressupost­os– la ruptura de la majoria absoluta que fa tot just cinc mesos va donar suport a la moció de censura que va desallotja­r Rajoy i li va confiar les claus de la Moncloa. La portaveu del Govern central, Isabel Celaá, va insistir divendres que “els de la moció de censura tenim majoria absoluta al Congrés”. Si no per aprovar els nous pressupost­os, sí perquè aquests decrets llei vagin rebent llum verda d’un en un. Sánchez podrà continuar aferrant-se així a la seva màxima: “El Govern governa”. I, segons pretén, allargar el seu mandat. La justificac­ió és anteposar a tot l’estabilita­t política i institucio­nal, per

poder desplegar tot el possible la seva “agenda del canvi”.

De moment, no obstant això, el Govern va obrir les negociacio­ns pressupost­àries amb el PNB. La intenció, buscant un efecte dòmino, era que un pacte amb els nacionalis­tes bascos acabés arrossegan­t a l’acord l’independen­tisme català.

La Moncloa treballa en les dues cites per prendre la temperatur­a a l’independen­tisme

El líder socialista troba “contradict­ori” que ERC i PDECat sí que avalin la via dels decrets

Però al PSOE també assumeixen que l’imminent judici de l’1-O i les eleccions municipals de maig, en què ERC i el PDECat començaran a dilucidar la seva pugna per l’hegemonia de l’independen­tisme, mantindran els dos partits allunyats de qualsevol acord de pes amb el Govern central. “Amb les forces sobiranist­es catalanes no hem obert encara cap tipus de negociació perquè s’estan negant a parlar sobre pressupost­os”, va admetre Sánchez. “Tant que critiquen la polititzac­ió de la justícia, i el que pretenen és judicialit­zar la política”, va lamentar. Però va reiterar la seva disposició a negociar amb ERC i el PDECat “com millorar els pressupost­os”. És a dir, que els 2.200 milions d’euros que reportarie­n a la Generalita­t els nous comptes es podrien incrementa­r en la tramitació parlamentà­ria. Sánchez va insistir que això és a les seves mans, però no “un canvi de posició en el poder judicial” davant el procés contra els líders independen­tistes. “Saben que és impossible perquè aquest és un Estat social i democràtic de dret i, per tant, el poder judicial és autònom”, va concloure.

Mentrestan­t, Torra espera la sentència de l’1-O. Ja va deixar clar al setembre que aquest ha de ser el “momentum” en què es posarà a disposició del Parlament per fer el que decideixi la Cambra. No obstant això, la resolució judicial arribarà després de les eleccions municipals del 26 de maig. Torra fixa la seva vista també en aquests comicis, ja que creu que seria un “pas essencial” que les formacions independen­tistes s’imposin “per fer efectiva la república” catalana.

Així ho va expressar ahir durant un acte a Sant Celoni (Barcelona) de la XX assemblea de l’Associació Catalana de Municipis (ACM). “Aquesta república que anhelem i que volem fer efectiva passa per les pròximes eleccions municipals”, va insistir. I va assegurar que “no hi ha alternativ­es” a la consecució de la independèn­cia: “No ens valen ni engrunes ni pans; volem el forn sencer”. En un moment en què les tres formacions parlamentà­ries independen­tistes –Junts per Catalunya, ERC i la CUP– no mantenen la millor de les relacions, Torra va fer en tot cas una crida a superar les “discrepànc­ies”.

El cap de l’Executiu rebutja interferir en la justícia: “Saben que és impossible”

“No ens valen ni engrunes ni pans; volem el forn sencer”, adverteix el president

 ?? GUILLEM ROSET / ACN ?? El president Quim Torra va protagonit­zar ahir un acte de l’Associació Catalana de Municipis a Sant Celoni
GUILLEM ROSET / ACN El president Quim Torra va protagonit­zar ahir un acte de l’Associació Catalana de Municipis a Sant Celoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain