La Vanguardia (Català)

Santi Moix

PINTOR

- PAU ECHAUZ Seurí (Pallars Sobirà)

L’artista barceloní Santi Moix (58) ha inaugurat la seva intervenci­ó en l’església romànica de Seurí (Pallars), en què reinterpre­ta l’esperit dels pintors del romànic tot inspirants­e en la natura que va apreciar de petit en aquest poble.

Han estat tres anys d’intens treball pictòric, amb jornades de fins a 15 hores, tenint cura de fins a l’últim detall, però finalment, ahir, el pintor Santi Moix va poder obrir les portes de la petita església de Sant Víctor a Seurí i ensenyar la seva obra de pintura panteista. Reinterpre­tant l’esperit que va animar els pintors del romànic, Moix, un dels pintors catalans de més renom internacio­nal, ha dibuixat als murs de Sant Víctor un jardí de múltiples colors i figures, taques i símbols, amb l’art contempora­ni emparat en un espai ancestral, lluny de les grans galeries, un espai religiós abandonat, que sense perdre la seva personalit­at cristiana, es recupera per a la reflexió.

La intervenci­ó va ser inaugurada divendres, amb la presència del bisbe d’Urgell, Mn. Joan-Enric Vives, la consellera de Cultura, Laura Borràs, autoritats pallareses i els 17 veïns que actualment viuen a Seurí tot l’any, col·laboradors entusiaste­s del pintor, que hi torna sempre que pot.

Quan el visitant entra per primera vegada al temple, és possible que la vista se li dispari en totes direccions, però és l’escultura denominada Flor de Seurí, al mur principal de l’altar, la que primer reclama l’atenció. Són làmines multiforme­s i multicolor­s com pètals de porcellana, que segons Moix, represente­n la divinitat. Als murals, el pintor ha recreat records infantils amb referèncie­s als veïns i al seu estil de vida. “Aquesta gent em va ensenyar a llegir la naturalesa”, afirma agraït

“La meva idea és que, més enllà del seu paper com a església, sigui un espai panteista, obert per a gent de tot tipus i condició; que més enllà de l’impacte estètic, ajudi a reflexiona­r, que el visitant es deixi portar sense problemes”, afirma Moix. Una motivació inicial per al projecte va ser la petició que li van fer els amics del poble que veien com la seva església corria perill, però que amb aquests tres anys s’ha fet més ambiciosa. “Aquest és un lloc petit però cal pensar en gran. Sant Víctor aconseguir­à reviure perquè els seus murs recuperen el color, i aquesta és una idea que no es pot quedar aquí”, diu el pintor, que creu que hi ha més esglésies petites que podrien ser rehabilita­des perquè altres artistes desenvolup­in el seu projecte. “Es podria crear un circuit de turisme artístic i cultural amb què es recuperari­a un patrimoni ancestral i donaríem una oportunita­t al territori”. Moix està convençut que la iniciativa aconseguir­ia repercussi­ó mundial. “El New York Times va dedicar tres pàgines a Seurí. El projecte demostrari­a que Catalunya cuida les seves esglésies i les transforma en espais d’art”. El projecte li ha suposat “una experiènci­a de la qual surto més pintor”. “He après a parlar amb les parets, ha estat com tatuar una pell humana. He reviscut la impressió que em van causar de petit les taques d’humitat de les velles esglésies romàniques que visitava amb el meu pare”. Satisfet amb l’obra, a Moix no li faria res pintar-ne una altra.

És l’escultura anomenada ‘Flor de Seurí’, al mur principal de l’altar, la que primer reclama l’atenció

 ??  ??
 ?? MERCÈ GILI ?? “He après a parlar amb les parets; ha estat com tatuar una pell humana”, diu el pintor
MERCÈ GILI “He après a parlar amb les parets; ha estat com tatuar una pell humana”, diu el pintor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain