La Vanguardia (Català)

Luigi Di Maio

LÍDER DELS ‘GRILLINI’ ITALIANS

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

El líder del Moviment 5 Estrelles va abandonant l’esperit obert i plural amb què va començar el partit. Ara la cúpula s’ha tornat molt crítica amb qualsevol veu discordant i aparta els grillini que no segueixen les directrius.

L’heroi del ‘Costa Concordia’, el capità Gregorio de Falco, ara senador, està a la corda fluixa

El capità Gregorio de Falco, un napolità de 53 anys, s’havia convertit en un heroi italià gràcies a una frase: “Torni a bord, cazzo!”. L’hi deia al comandant del Costa Concordia, Francesco Schettino, que va abandonar la nau durant el tràgic naufragi que va provocar la mort de 32 persones el 2012 després d’una maniobra arriscada.

Si Schettino era l’home més odiat d’Itàlia, De Falco era l’altra cara d’un país avergonyit. El Moviment 5 Estrelles (M5E), llavors una jove formació que somiava arrabassar el poder als vells partits amb promeses de puresa política, va ser molt hàbil guanyant-se el seu favor. Aquest gener presentava el capità com a candidat parlamenta­ri per Livorno, i va acabar sent elegit senador.

El que De Falco no sabia és que pocs mesos després que el M5E aconseguís l’anhelat poder, el seu nom tornaria a tots els diaris nacionals. Aquesta vegada ja no com a heroi, sinó com a traïdor. Primer es va afegir a quatre senadors més que van renegar públicamen­t del decret contra la immigració, la principal batalla de Matteo Salvini. “Soc un oficial de la Marina i, per tant, fidel a la Constituci­ó. Aquest decret no respecta els principis d’aquest text”, es va justificar. Dies després, aquesta mateixa setmana, tornava a discrepar. Va votar en contra i, per tant, en contra de la voluntat de l’M5E, d’una esmena al decret per als afectats per la tragèdia de Gènova al·legant que no s’ajustava als principis ambientali­stes del Moviment. La senadora Paola Nugnes també va desafiar les ordres abstenint-se.

“Són fora”, van indicar immediatam­ent fonts del partit a una agència italiana. “És un fet gravíssim que un senador de l’M5E s’hagi abstingut i un altre hagi votat amb Forza Italia”, avisava després el líder de la formació, Luigi Di Maio. El cervell ocult de l’M5E, Davide Casaleggio, fill del fundador, també va intervenir a través de Stefano Buffagni, el seu braç dret, que va acusar De Falco d’actuar per interessos econòmics personals.

Si finalment és expulsat, el capità no serà ni el primer ni l’últim grillino que hagi estat apartat. Quan es va afegir al carro del Moviment no va tenir en compte que, en realitat, els mecanismes interns per mantenir la unitat són duríssims. Segons Jacopo Iacoboni, periodista de La

Stampa especialit­zat en els grillini, si en els vells partits hi ha mètodes per castigar els crítics, en l’M5E hi ha “una fortíssima màquina autoritari­sta per extirpar sistemàtic­ament la dissidènci­a”.

“No és només la no oficial, els atacs des de comptes d’internet, simalment nó que s’ha posat en marxa una maquinària de descrèdit i destrucció de la reputació d’aquests personatge­s. És el clixé que es repeteix: cada vegada que un dissident exposa un legítim desacord, se l’acusa, moltes vegades sense proves, que ho fa per diners. És una tècnica consolidad­a”, explica Iacoboni.

Una d’aquestes rebels que ha patit una duríssima campanya de descrèdit és l’eurodiputa­da Daniela Aiuto, que el març del 2017 va ser obligada a autosuspen­dre’s com a militant per ordres de Casaleggio. Aiuto es va oposar als intents del partit d’unir-se al grup liberal (ALDE) del Parlament Europeu –for- figuraven juntament amb l’euroescèpt­ic UKIP britànic–. Explica que alguns diaris van publicar que ella havia demanat reemborsos a l’Europarlam­ent per un estudi copiat de Viquipèdia, però manté que va ser obra d’una consultora.

“Em van esborrar automàtica­ment dels xats d’eurodiputa­ts, van prohibir que utilitzés cap símbol del partit, i el que em va fer més mal va ser que em demanessin que tragués una foto publicada en què apareixia durant una manifestac­ió per la renda de ciutadania”, recorda Aiuto, que ha decidit parlar un any i mig després.

Segons l’encara eurodiputa­da, que no manté contactes amb els electes fidels, persones de pes al partit encarregue­n a gent sense nom que els ataquin per internet. “Jo tinc fills, i ha estat molt dolorós veure’ls llegir això de la seva mare. Parlo perquè és just que els ciutadans sàpiguen que els mecanismes interns del Moviment són totalment antidemocr­àtics”, assenyala.

Aiuto assegura que hi ha molts representa­nts de l’M5E que han estat apartats per un m’agrada equivocat a les xarxes. Al seu llibre L'Esperiment­o, una investigac­ió sobre l’M5E, Iacoboni relata desenes d’aquests casos. Sorprèn el de l’exsenador Marino Mastrangel­li, que va ser castigat “només perquè volia anar a televisió sense permís”. Els propers a Di Maio cada dia es passen hores a les pantalles italianes.

Les conclusion­s del periodista són que aquests mecanismes interns delaten l’equívoc que els grillini siguin propers a l’esquerra. “La Lliga s’ocupa de l’autoritari­sme contra els immigrants –assenyala– i el Moviment, dels atacs contra el president de la República i els periodiste­s”. El destí de De Falco, ara per ara, és incert.

 ??  ??
 ?? ALBERTO PIZZOLI / AFP ?? Gregorio de Falco al Senat
ALBERTO PIZZOLI / AFP Gregorio de Falco al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain