La Vanguardia (Català)

A la caça del client

- AINTZANE GASTESI

Les jornades prèvies al consumista black friday s’han convertit en una cursa entre els grans operadors comercials per ser el primer a acostar les ofertes als potencials clients.

El black friday, que en pocs anys s’ha col·locat com la jornada comercial més important del mercat espanyol, s’ha convertit en una cursa contrarell­otge. Els grans operadors, tant de botigues físiques com d’e-commerce, pugnen per ser el primer a captar l’atenció del client, sobretot a través de les campanyes en línia, mentre que el comerç tradiciona­l es limita a tenir les botigues plenes i ofertes preparades per a dues jornades –divendres 23 i dissabte 24– que multipliqu­en el trànsit als carrers comercials.

El Corte Inglés ja ha arrencat la campanya “Avança’t al black friday”, amb ofertes sobretot en l’àrea de tecnologia i electrodom­èstics. La Fnac fa el mateix amb una campanya d’ofertes limitades, principalm­ent en electrònic­a. Per la seva part, Amazon, el gran impulsor de la jornada al mercat espanyol, ja anuncia al seu web que “la campanya del black friday comença dilluns” i, en el seu cas, inclou tota mena de productes del seu marketplac­e.

“Un dels èxits del black friday és que explota la sensació de ser una oportunita­t única de comprar més barat per un temps limitat”, explica Pedro Rey, professor d’Economia del comportame­nt a Esade. “D’una banda funciona perquè incentiva les compres impulsives, però alhora cal mesurar l’abast de les campanyes perquè poden arribar a saturar; si tot està en promoció, l’efecte es dilueix”, afegeix l’economista.

L’Informe black friday 2018 de Webloyalty assenyala que durant la jornada promociona­l es preveu un increment d’un 250% en el nombre de compres i d’un 170% en el nombre de compradors respecte a la setmana anterior a la cita. “El black friday iel cyber monday s’han convertit en una de les millors campanyes de vendes de tot l’any i és l’avantsala de les compres nadalenque­s per a molts dels consumidor­s que són previsors i busquen els descomptes”, afirma Paula Rodríguez, directora del desenvolup­ament de negocis de Webloyalty, companyia especialit­zada a impulsar l’e-commerce.

Aquesta estratègia d’acceleraci­ó de la campanya, que cada vegada s’avança més, i s’allarga fins a Reis, s’ha convertit en un dels grans reptes del sector logístic, sobretot l’anomenada última milla, que és “la baula més feble de la cadena de subministr­ament de l’e-commerce” segons apunta Pol Ligoña, responsabl­e de logística de Privalia. Per a la plataforma de venda outlet en línia, “pràcticame­nt tot el quart trimestre és un pic d’activitat, però durant el black friday aquest pic s’incrementa fins a un 40%”. Això posa molta pressió a tota la cadena i els últims dos anys hi va haver moments de col·lapse del sistema logístic. “Tant les empreses com els operadors logístics estem millorant, però el procés s’ha accelerat i costa de seguir el ritme, sobretot dels lliurament­s”, apunta Ligoña. La clau, explica, és tenir una organitzac­ió escalable i, sobretot, “informar el client de qualsevol incidència, encara que no sigui culpa teva”.

Aquest any, malgrat que el sector preveu un alentiment en el creixement de les trameses derivades de les vendes del black friday, el volum serà un 10% superior a l’any passat. “Segons les nostres previsions, les empreses de paqueteria mouran una mitjana de 2,2 milions de paquets diaris durant les setmanes posteriors al black friday; els 2 milions de l’any passat van duplicar la xifra del 2016”, explica Francisco Aranda, secretari general d’UNO, l’Organitzac­ió Empresaria­l de Logística i Transport. El sector arriba a punts de col·lapse. “Les empreses estan tenint dificultat­s per contractar repartidor­s amb els quals cobrir l’increment d’activitat. La previsió és que el sector incorpori els propers mesos 7.500 repartidor­s, un 8% més que l’any passat”, apunta el líder patronal.

“El cert és que el sector no està ben preparat, el fenomen de l’e-commerce els passa per sobre”, explica Jaume Hugas, professor del departamen­t d’Operacions, Innovació i Data Sciences d’Esade. I preveu “que la campanya serà millor del que tothom diu”. “A Espanya estem molt endarrerit­s en l’entorn digital, hem de posar-nos les piles perquè estem perdent el tren”, avisa. Segons les seves dades, Amazon España va moure 1,4 milions de paquets durant el black friday l’any passat “i continuarà creixent aquest any”.

Les empreses de paqueteria mouran 2,2 milions de paquets cada dia “Si tot està en promoció, l’efecte es dilueix”, resumeixen els experts Les compres durant la setmana clau són un 250% més altes que els dies anteriors

 ?? ÀLEX GARCIA/ARXIU ?? En pocs anys el black friday s’ha col·locat com la jornada comercial més important del mercat espanyol, avantsala de les compres nadalenque­s
ÀLEX GARCIA/ARXIU En pocs anys el black friday s’ha col·locat com la jornada comercial més important del mercat espanyol, avantsala de les compres nadalenque­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain