La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La reconversi­ó del sector automobilí­stic espanyol partint de la llei de transició ecològica aprovada pel Govern de Pedro Sánchez, i el projecte per desenvolup­ar el potencial científic de Barcelona.

DE forma una mica abrupta, sense gairebé consultes prèvies, el Govern ha donat aquesta setmana el tret de sortida per a la reconversi­ó ecològica del sector de l’automoció. En línia amb el decidit ja per altres països europeus ha presentat el document de bases per a la llei de transició ecològica que estableix que a partir de l’any 2040 han de deixar de fabricar-se tots aquells vehicles lleugers de gasolina, dièsel, gas i híbrids. Deu anys més tard se’n prohibirà la circulació. A partir d’aquí la mobilitat haurà de ser propulsada per electricit­at que, al seu torn, hauria de provenir de fonts energètiqu­es renovables. Amb això es vol contribuir de forma dràstica a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, principalm­ent diòxid de carboni, que provoquen l’escalfamen­t global del planeta.

Hi ha més de vint anys per endavant per adaptar-se al nou escenari. Aquest projecte del Govern ha agafat amb el peu canviat al sector de l’automoció, que ara està centrat a reduir les emissions dels motors dièsel i de gasolina. L’aposta pel cotxe elèctric és encara molt residual, ja que no arriba a l’1% de tots els que es fabriquen a Espanya. Però les prioritats, a partir d’ara, hauran de canviar i la seva producció haurà de créixer de manera exponencia­l, amb més inversions per millorar les prestacion­s d’aquests vehicles i per a la instal·lació de punts de recàrrega ràpida a totes les gasolinere­s.

Els dirigents del sector de l’automoció, espantats pel gran impacte que tot això pot suposar, com és canviar totes les seves línies de fabricació, han tingut d’entrada una reacció de rebuig dels plans del Govern. Però és evident que la pressió de la lluita contra el canvi climàtic assenyala un futur en què l’aposta per l’automòbil sense emissions és una tendència sense retorn.

La reconversi­ó dels motors amb combustibl­es derivats del petroli, que constituei­xen una de les fonts actuals de més contaminac­ió, és imprescind­ible. Pot discutir-se, tot i això, que l’automòbil elèctric sigui l’única solució, ja que hi ha altres alternativ­es de combustibl­e net com el biogàs o d’altres que podrien desenvolup­ar-se, com és el cas dels motors d’hidrogen. L’automòbil elèctric té el problema que Espanya no fabrica bateries i les ha d’importar.

La necessitat del canvi de motors arriba en uns moments en què el conjunt del sector està també en plena transforma­ció per l’evolució de les noves tecnologie­s i el seu impacte en el concepte de mobilitat, amb l’avenç imparable de la robotitzac­ió en els processos de fabricació, l’aparició dels vehicles autònoms i la creixent restricció a la circulació a les zones urbanes, que obliga a pensar en noves solucions com ara el cotxe compartit. La inversió en investigac­ió, innovació i desenvolup­ament es fa més imprescind­ible que mai.

Per a Espanya, com a vuitè fabricant mundial i segon europeu, tot això suposa un repte davant el qual ha de reaccionar amb rapidesa, eficiència i encert per mantenir-se a l’avantguard­a de la competitiv­itat i la innovació. Per a l’economia espanyola això és clau perquè la indústria de l’automòbil, que dona feina a 300.000 treballado­rs de forma directa, genera una ocupació global per a prop de dos milions de persones i representa més del 10% del PIB.

La importànci­a del procés és tan transcende­ntal que exigeix, com es reclama des del sector de l’automoció, un procés de col·laboració i concertaci­ó ampli i laboriós entre totes les parts afectades per consensuar el millor camí de cara al futur, que sigui ordenat, estable, predictibl­e i ofereixi seguretat econòmica i jurídica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain