La Vanguardia (Català)

Les xarxes i la infelicita­t

- Barcelona

La infelicita­t, l’ansietat i la depressió creixen entre els més joves en proporció amb l’ús que fan de xarxes socials.

L’ús de les xarxes socials entre els adolescent­s s’està traduint en nivells més alts d’infelicita­t, ansietat i depressió entre els joves. Així ho assegura l’informe sobre l’impacte de les xarxes socials en la salut de l’adolescent elaborat per Nicoletta Balbo, del Centre d’Investigac­ió en Dinàmiques Socials de la Universita­t Bocconi (Milà) i una de les expertes de Population Europe, la xarxa col·laborativa europea d’instituts i centres d’investigac­ió demogràfic­a que assessora la Comissió Europea.

L’autora adverteix que estar connectat comporta cert peatge per a la salut mental dels joves, que veuen què fan els seus companys i coneguts a tota hora, fins i tot quan no estan a l’escola, la qual cosa augmenta la pressió per projectar un estil de vida “emocionant i innovador”, els exposa al ciberasset­jament, fa més fàcils les comparacio­ns i pot provocar que l’adolescent se senti inadequat, que pensi que la seva vida no és tan interessan­t.

S’hi suma, segons Balbo, que per no perdre’s res molts joves viuen enganxats al mòbil i fins i tot ho revisen a mitja nit per si hi tenen nous missatges, cosa que afecta les hores de son i n’afecta la qualitat. A més, repercutei­x en l’alliberame­nt de melatonina, i això també impacta en la seva salut mental perquè, com que no dormen bé, tendeixen a sentir més ansietat i tenen més risc de desenvolup­ar depressió.

Per elaborar el seu informe, l’experta de Population Europe ha revisat informes de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS) sobre la salut mental dels joves, estudis que vinculen les malalties mentals en l’adolescènc­ia amb problemes de salut en l’edat adulta i investigac­ions sobre l’impacte de les xarxes socials entre els escolars, la majoria d’ells referits a població dels Estats Units i el Regne Unit.

Admet que no hi ha prou informació per assegurar amb certesa que l’ús de les xarxes socials està “directamen­t vinculat” amb els nivells de depressió més elevats i amb els problemes de salut mental que es detecten entre els joves de 15 a 24 anys, però sí que reivindica de la Unió Europea més programes per educar els joves en l’ús de les xarxes socials i per informar-los sobre salut mental i sobre com buscar ajuda si és necessari.

També reclama més fons per fer estudis longitudin­als en altres països de la Unió Europea que permetin entendre l’impacte que tenen a llarg termini en la salut del adults els hàbits i les angoixes que es tenen en l’adolescènc­ia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain