La Vanguardia (Català)

Cs s’ofereix al PP

Rivera assegura que “si hi ha un sol escó més”, hi haurà canvi

- ADOLFO S. RUIZ

Albert Rivera ha anunciat el suport de la formació taronja al PP per fer fora Susana Díaz de la Junta d’Andalusia.

Albert Rivera donarà suport a un canvi a Andalusia, encara que no sigui pilotat directamen­t per Ciutadans. El líder de la formació taronja ha protagonit­zat l’anunci més vistós del començamen­t de la campanya electoral andalusa, i el gir més inesperat, assegurant que “si hi ha un sol escó més a favor del canvi que de la continuïta­t, hi haurà canvi. Si Cs suma una majoria parlamentà­ria perquè hi hagi una nova etapa d’esperança, il·lusió i ambició a la Junta d’Andalusia, nosaltres ho farem possible”.

Fins ara, Rivera només acceptava un possible pacte amb el PP en cas que aquest fos liderat per Cs. Ara el líder de la formació taronja sembla rebaixar les seves pretension­s. “Estem oberts a discutir diferents fórmules del canvi polític, des d’encapçalar un Govern, a formar part d’un Govern; des de quedar-nos a fora i donar una majoria política a d’altres, a estar sols al Govern i rebre suports d’altres”, manifestav­a ahir en una entrevista en un diari local sevillà.

La campanya electoral andalusa va agafant altitud de creuer i els partits comencen a mostrar les cartes. El centredret­a que represente­n Cs i el PP aspira a sumar la majoria absoluta de la Cambra andalusa, 55 diputats, i així aconseguir fer fora el PSOE d’un poder en què fa 36 anys consecutiu­s que està instal·lat .

Mentre arriba l’hora de la votació, Rivera va reivindica­r ahir davant uns 800 simpatitza­nts a Sevilla que Ciutadans és el centre polític. Després de mesos de gradual inclinació cap a la dreta, segons reflecteix l’enquesta del CIS, ahir va demanar el vot “als desencisat­s del sanchisme i als liberals del PP” i va atacar el PSOE i el PP perquè “roben igual”.

El gir de Rivera ha estat recollit per Susana Díaz. La candidata socialista considera que Ciutadans s’ha tret la màscara i ja admet amb tota claredat que “la seva única pretensió és que la dreta governi a Andalusia”, per la qual cosa advoca per una àmplia majoria per al PSOE andalús, que és “l’única garantia d’estabilita­t i governabil­itat a Andalusia”. “El dia 2 crido a una gran mobilitzac­ió per frenar les dretes. El teu futur depèn de tu, del teu vot. En aquesta terra guanyem els socialiste­s perquè als andalusos els dona la gana, perquè voten en llibertat”, va arengar ahir a la facultat de Dret de Màlaga.

Pablo Casado també ha deixat entreveure algunes de les seves cartes. L’hiperactiu president del PP saluda comerciant­s, passeja pel centre de les ciutats, dina amb empresaris, pren vi en un popular celler, berena xocolata amb simpatitza­nts i és rebut aclamat per la multitud a la fira del cavall de Sevilla. Per rematar-ho, culmina les seves jornades amb un míting.

“No és només per a una campanya andalusa, sinó que aquests actes també serveixen per començar a projectar els nostres programes i idees de cara a les municipals, i també a les generals”. Casado insisteix que està “llançant un nou projecte del PP, compromès amb la creació d’ocupació, les polítiques socials, la regeneraci­ó pública, i també amb un canvi que es necessita a Andalusia i a escala nacional de manera urgent”.

Dirigents del PP creuen que Casado està obligat a donar-ho tot en aquesta primera campanya electoral com a president del partit per frenar la sagnia de vots cap a Ciutadans i aturar Vox. La formació de Santiago Abascal podria restar-los diputats en algunes províncies, especialme­nt a Còrdova, Màlaga i Sevilla.

La presidenta de la Junta andalusa fa una crida a una mobilitzac­ió general per “frenar les dretes”

 ?? CRISTINA QUICLER / AFP ?? El candidat de Cs, Juan Marín, amb Albert Rivera ahir a Sevilla
CRISTINA QUICLER / AFP El candidat de Cs, Juan Marín, amb Albert Rivera ahir a Sevilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain