La Vanguardia (Català)

Afegir llenya al foc

El president insisteix a culpar la mala gestió de les autoritats demòcrates

-

Donald Trump va viatjar ahir a Califòrnia per conèixer de primera mà els estralls causats pels incendis, una visita que va aprofitar per retreure al governador demòcrata la seva desorganit­zació i mala gestió en la neteja de la massa forestal.

Després de dies atacant des de la distància les autoritats de Califòrnia, la magnitud de la tragèdia va obligar ahir el president Donald Trump a traslladar-se a camp enemic per veure de primera mà la devastació i el caos que han provocat els incendis.

Califòrnia, un dels grans feus demòcrates, va rebre ahir el president encara en flames i amb una xifra de morts que continua creixent: 71 de moment, i pot augmentar molt, atès que les persones sense localitzar superen el miler.

El governador de l’estat, Jerry Brown, i el seu successor, Gavin Newsom, van intentar donar una imatge institucio­nal i suavitzar la visita del president assenyalan­t que “ara és temps de sumar esforços per la gent de Califòrnia”. Trump, per una vegada, els va respondre amb un amigable “estem amb vosaltres”.

Va ser un gest fugaç, perquè, fidel al seu tarannà, davant mitjans afins, com ara la cadena de televisió Fox, el president va continuar carregant contra la mala gestió en la neteja dels boscos i la desorganit­zació. Pel que fa a la possible influència que hi pugui haver tingut el canvi climàtic, que Trump no veu preocupant, va admetre que n’hi pot haver tingut, però que no va ser la causa final de tanta devastació.

L’incendi de Camp Fire, localitzat al nord de l’estat, ja és el més mortífer que ha conegut el país en almenys cent anys. Ningú no s’atreveix a aventurar una xifra final.

Kory Honea, el xèrif del comtat de Butte, l’epicentre de l’incendi, va publicar dijous una llista de gent que no tenien localitzad­a, més de 600 persones, perquè sospitava que moltes d’elles podien haver fugit de les flames i no eren conscients que se’ls estava buscant.

Lluny de delimitar el nombre de desaparegu­ts, la llista ha anat creixent amb més noms durant les últimes 48 hores i ahir arribaven a les 1.011 persones no localitzad­es.

El xèrif Honea insistia que era una xifra provisiona­l que aniria fluctuant i que en cap cas no es tractava de persones que es pensi que són mortes. La imatge de caos, tanmateix, era evident. Milers de cases han desaparegu­t entre les flames, el foc continuava cremant hectàrees i els bombers no havien pogut tallar ni la meitat de la línia de foc a Butte.

Un altre dels focs, aquest més a prop de Los Angeles, va provocar la mort de tres persones més.

“Pel que sé, hi podria haver fins a 600 morts a Califòrnia”, assenyalav­a Trump a la premsa. “És increïble el que està passant, gent tan cremada que són irreconeix­ibles; no poden ni trobar els cadàvers”, afegia.

Mentrestan­t, el temps torna a posar-se en contra. Els meteoròleg­s han predit més vents forts i sostinguts que de segur revifaran les flames en les pròximes hores. Els focs, que es van iniciar dijous de la setmana passada, han cremat ja 600 quilòmetre­s quadrats i no hi ha esperances de pluges fins a mitjans de la propera setmana.

“Pel que sé, hi podria haver fins a 600 morts”, diu Trump, tot i que de moment la xifra oficial és de 71

 ?? LEAH MILLIS / REUTERS ?? Trump saludant el governador Brown, acompanyat del seu successor, Gavin Newsom, ahir a Califòrnia
LEAH MILLIS / REUTERS Trump saludant el governador Brown, acompanyat del seu successor, Gavin Newsom, ahir a Califòrnia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain