La Vanguardia (Català)

“Tot està tan clar com el dia”

Turquia afirma que sap el que va passar al consolat saudita des de quatre dies abans de l’assassinat fins a tres dies després

- FÉLIX FLORES

Oració fúnebre per Khashoggi a Medina, la Meca, Istanbul, Jakarta, Londres... a petició de la seva nòvia En els enregistra­ments “no hi ha indicis que ningú miri de persuadir-lo” de tornar al seu país

El cas Khashoggi sembla que segueix un guió precís mes i mig després del cruent assassinat del periodista saudita. Hores abans que la CIA assenyalés com a responsabl­e el príncep hereu i ministre de Defensa de l’Aràbia Saudita, Muhammad bin Salman, desenes de milers de persones assistien divendres a una oració fúnebre a la gran mesquita de la Meca, la mesquita del Profeta a Medina, la mesquita Fatih d’Istanbul, la d’Abu Bakar Ash Shidiq a Jakarta, la de Finsbury Park a Londres, el Diyanet Center of America a Lanham (Maryland)... En algunes van ser imams saudites els que van dirigir l’oració pel “màrtir”. Les agències de notícies indiquen, tot i això, que dins del país no es va fer esment del seu nom. Salah, el fill gran, que fa setmanes va obtenir permís de palau per viatjar als Estats Units, va ser present en l’acte de Medina, celebrat a trenc d’alba.

Amb aquesta cerimònia s’atenia una petició expressa de la promesa turca de Khashoggi, Hatice Cengiz, dirigida a tot el món des d’Istanbul. Alhora es divulgaven noves revelacion­s turques per rebatre l’última versió de la Fiscalia saudita sobre l’assassinat. Si a hores d’ara tothom assumeix que el seu autor intel·lectual va ser l’home fort de l’Aràbia Saudita, també sembla obvi que el degoteig de dades per part de Turquia no es podria dur a terme amb una dosi tan mesurada si no és per interès del president Erdogan.

En l’última entrega hi participen el columnista del diari Hürriyet que el 22 d’octubre va revelar que Khashoggi va ser estrangula­t, Abdulkadir Selvi, i fonts del portal Middle East Eye (MEE), un mitjà que ha destacat pel seguiment del cas. No hi falta un comentaris­ta habitual, l’assessor presidenci­al Yasin Aktay. Per ell, “tot està tan clar com el dia”.

El resum és que els turcs ho tenen tot gravat: des de quinze minuts abans que Khashoggi entrés al consolat d’Istanbul el 2 d’octubre, el que es va parlar abans de la seva arribada i les trucades que es van fer a Riad després de la seva mort. Tot i això, sorprèn una afirmació de l’alta font citada per MEE: “Sabem el que va passar al consolat des del dia que Jamal hi va anar el 28 de setembre fins a tres dies després de l’assassinat”. Això indicaria que el consolat saudita estava sent espiat a consciènci­a pels serveis d’intel·ligència turcs.

Segons aquesta versió, Khashoggi no va trucar al consolat el 28 de setembre sinó que hi va anar (amb les garanties de l’ambaixador als EUA i germà de Muhammad bin Salman). L’oficial d’intel·ligència que el va atendre i que li va dir que tornés el dia 2 a buscar els seus documents devia ser l’agregat de seguretat Ahmed Abulah al-Muzaini. Als enregistra­ments hi apareixen ell i el cònsol Mohamed Al-Otaibi.

En els quinze minuts previs que arribés Khashoggi, els quinze membres de l’equip arribats de Riad ja hi són. Revisen el pla i parlen de la distribuci­ó de tasques. Entre ells hi ha el famós forense capaç de desmembrar un cos i l’individu que farà de doble de la víctima sortint al carrer.

Abdulkadir Selvi subratlla la premeditac­ió del pla quan diu que al llarg de set minuts d’enregistra­ment se senten “els intents desesperat­s de Khashoggi per sobreviure” i que “no hi ha indicis que ningú tracti de persuadir-lo” de tornar al seu país, tal com argumenta la versió saudita.

Maher Abdulaziz Mutrib, el conegut guardaespa­tlles de Bin Salman que l’acompanya en els seus viatges (i sol aparèixer en fotografie­s, per exemple a Madrid), hauria estat el cap de l’equip executor. Mutrib va fer fins a 19 trucades a Riad, quatre de les quals a Saud al-Qahtani, l’agent repressor preferit del príncep, que s’ocupa de perseguir la dissidènci­a.

Els experts que van acompanyar la cap de la CIA, Gina Haspel, en la seva visita a Turquia el 23 d’octubre haurien polit els enregistra­ments turcs fins a captar una frase de Mutrib semblant a aquesta: “Digue-li al teu cap que ja està fet”. El receptor seria AlQahtani, que hauria dirigit l’operació, i l’esmentat cap no seria el príncep Salman sinó el número dos de la intel·ligència saudita, el general Ahmed Al-Asiri, a qui la premsa dels Estats Units ha vinculat amb plans destinats a l’assassinat d’iranians.

Si d’una banda no se sosté la versió oficial saudita segons la qual Bin Salman no en sabia res, d’una altra la participac­ió d’almenys dos homes de la seva màxima confiança –Mutrib i Al-Qahtani– anima a descartar un hipotètic complot destinat a comprometr­e'l amb un assassinat polític matusser, digne de passar al manual de l’espia com a exemple de tot el que no s’ha de fer.

 ?? AFP ?? Fidels al voltant de la Kaba aquest divendres a la Meca, on es va celebrar una oració fúnebre per Jamal Khashoggi sense esmentar-lo
AFP Fidels al voltant de la Kaba aquest divendres a la Meca, on es va celebrar una oració fúnebre per Jamal Khashoggi sense esmentar-lo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain