La Vanguardia (Català)

Les protestes a França deixen un mort i més de 200 ferits

La ira pel preu de la gasolina i la política de Macron arriba fins a l’Elisi

- París. Correspons­al EUSEBIO VAL

El malestar social a França va esclatar ahir i va arribar fins a les portes del palau de l’Elisi, amb Emmanuel Macron a dins. La protesta contra els alts impostos que graven els carburants va ser l’excusa perquè centenars de milers de persones sortissin al carrer, enfundades amb les armilles fluorescen­ts que guarden als seus vehicles, per bloquejar carreteres i autopistes i, sobretot, per expressar la seva oposició frontal a la política econòmica d’Emmanuel Macron.

La jornada de mobilitzac­ió va començar de manera tràgica. Una manifestan­t va morir atropellad­a a Pont-de-Beauvoisin, a Savoia, als estreps dels Alps. Una dona que portava a la seva filla al metge va perdre els nervis en veure que li barraven el pas i li colpejaven el vehicle. La conductora va prémer l’accelerado­r i un es va emportar la víctima. Hi va haver més casos d’atropellam­ents i accidents, en part perquè molts dels bloquejos no estaven ni anunciats ni autoritzat­s, i no hi havia ni servei de l’ordre ni presència policial preventiva. Els participan­ts s’organitzav­en de manera espontània, de vegades amb flexibilit­at i bona voluntat, en altres ocasions amb menys contemplac­ions. El resultat, a més de la mort de la dona, va ser, fins a l’hora de tancar aquesta edició, de 227 ferits, sis d’ells greus. La policia va efectuar més d’un centenar de detencions.

Hi va haver problemes a tota la geografia francesa, en especial en punts del sud, com Tolosa de Llenguadoc i Perpinyà, però també a Normandia, el País del Loira, les regions del nord-est i la conurbació parisenca. Es van tallar carreteres i autopistes. Hi va haver les anomenades “operacions cargol” (caravanes de vehicles, coordinats, a marxa molt lenta per causar embussos). La policia va haver d’actuar amb contundènc­ia per desbloquej­ar el túnel del Montblanc, via de comunicaci­ó vital amb Itàlia. Es van produir moments de nerviosism­e a prop de l’Elisi. Grups de manifestan­ts van aconseguir esquivar la policia i acostar-se a escassos metres del palau, obligant els antiavalot­s a efectuar càrregues i a llançar gasos lacrimògen­s.

La revolta de les armilles grogues ha sorgit de la base, gràcies a l’agregació espontània de gent comunicada, durant setmanes, a través de les xarxes socials. Una de les iniciadore­s va ser Jacline Mouraud, una dona divorciada, terapeuta d’hipnosi, de 52 anys, que va penjar a Facebook un vídeo que es va fer viral. Hi criticava l’acció de Govern de Macron, barrejant molts temes, en un to semblant al que utilitzen les forces populistes. Mouraud va ser secundada per altres ciutadans anònims moguts per la ira, la colère, una paraula que es repeteix fins a la sacietat aquests dies i que denota un estat d’ànim. El moviment és intergener­acional, però abunda la gent de mitjana edat i els jubilats.

Els partits i els sindicats s’han vist descol·locats. Les armilles grogues, fenomen típic de l’era d’internet, els han mostrat que el seu paper mediador tradiciona­l entre el poder i el poble està desapareix­ent. Algunes forces polítiques, com el Reagrupame­nt Nacional –extrema dreta–, han vist de bon ull la protesta i han intentat promoure-la, però amb compte, perquè no fos gaire evident. L’esquerra es frega les mans pel que suposa el desgast de Macron, si bé té problemes per explicar a la seva gent que s’oposa a impostos ecològics que sempre ha defensat.

A més de les taxes que graven els carburants, en especial el gasoil, els manifestan­ts es queixen de les inspeccion­s més estrictes dels vehicles, l’alça dels peatges i mesures com la limitació a 80 quilòmetre­s per hora de la velocitat a les vies secundàrie­s. La rebel·lió de les armilles grogues té molt d’embafament de la França perifèrica, del món rural, que des de fa anys se sent marginat per París i les grans urbs, que es queixa del despoblame­nt, la supressió de serveis sanitaris i escolars, la mort de les petites botigues a favor de les grans superfície­s. Existeix un ressentime­nt llargament covat que ara ha explotat.

La revolta de les armilles grogues bloqueja o pertorba el trànsit a tot el país

 ?? LUCAS BARIOULET / AFP ?? La policia dispersant amb gasos lacrimògen­s els manifestan­ts que es van concentrar a prop del palau de l’Elisi, a París
LUCAS BARIOULET / AFP La policia dispersant amb gasos lacrimògen­s els manifestan­ts que es van concentrar a prop del palau de l’Elisi, a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain