La Vanguardia (Català)

Localitzat un any després el submarí argentí enfonsat

El rescat de la nau serà “molt difícil”, admet el ministre de Defensa

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Com en el conte del llop, l’últim any els argentins estaven tan habituats al fet que els mitjans informessi­n d’indicis de localitzac­ió del submarí perdut ARA San Juan que quan dijous es va filtrar una nova pista la notícia va passar sense pena ni glòria. Tot i això, es tractava del senyal definitiu, com va confirmar oficialmen­t l’Armada al punt de la mitjanit de divendres (matinada d’ahir a Espanya): el vaixell desaparegu­t el 15 de novembre de l’any passat amb 44 tripulants va ser trobat a 907 metres de profundita­t, a 500 quilòmetre­s de la costa patagònica, a l’altura de Comodoro Rivadavia.

La descoberta va tenir lloc a la zona on, poques hores després de l’última comunicaci­ó satel·litària amb el submarí, l’Agència Internacio­nal de l’Energia Atòmica (AIEA) va detectar una forta explosió. Aquesta àrea va ser pentinada sense èxit durant mesos per un contingent naval d’armades de diversos països, inclosos els EUA i Rússia. Finalment el San Juan va ser localitzat pel vaixell especialit­zat Seabed Constructo­r, que pertany a l’empresa privada Ocean Infinity, contractad­a pel Govern argentí per continuar buscant el submergibl­e després de les protestes dels familiars dels mariners desaparegu­ts, que es van arribar a encadenar davant la Casa Rosada. La companyia acabava el seu primer contracte divendres, quan el vaixell havia de tornar a la seva base a Sud-àfrica per tasques de mantenimen­t. Un minisubmar­í va poder arribar fins a la nau al llit marí de l’Atlàntic i fer-ne fotos, tres de les quals van ser mostrades ahir a la premsa pel ministre de Defensa, Óscar Aguad, i els comandamen­ts de l’Armada, després que les ensenyessi­n als familiars.

En les imatges, de mala qualitat, es veu la proa del vaixell amb la zona de torpedes –bastant danyada–, la popa amb l’hèlix semienterr­ada i la vela o torreta. Segons els tècnics d’Ocean Infinity, el casc s’aprecia deformat tot i que sense obertures considerab­les, i al voltant hi ha restes de la nau escampades a 80 metres.

Els familiars de les víctimes de l’‘ARA San Juan’ demanen al Govern que el refloti per aclarir el cas

Tot sembla confirmar que el submergibl­e va fer implosió coincidint amb el senyal hidroacúst­ic detectat per l’AIEA, per causes desconegud­es. La hipòtesi més probable és que l’entrada d’aigua per l’snorkel, informada pel comandant a l’última sortida a superfície, caigués sobre les bateries i provoqués una explosió.

Els familiars dels tripulants exigeixen al Govern que el refloti per donar sepultura als seus éssers estimats i conèixer les causes del sinistre. Hi ha una investigac­ió judicial en marxa. Les famílies acusen l’Armada de corrupció i falta de mantenimen­t. “L’extracció dependrà de la tecnologia disponible, tots ho veuen molt difícil”, va avançar ahir Aguad, que va revoltar més els familiars.

El San Juan va ser trobat exactament un any després de desaparèix­er. “Un 15 se’ns els va emportar i un 15 els ha portat de tornada!! En aquests moments tenim tants sentiments, demanem respecte i honor per a ells, un pas més a prop de tornar a casa”, va tuitejar el compte oficial dels familiars dels mariners, que el mateix dijous –abans que es confirmés la descoberta– havien criticat el president Mauricio Macri per haver anat a la base naval de Mar del Plata per commemorar amb les famílies el primer aniversari de la tragèdia.

 ?? FEDERICO COSSO / AP ?? Familiars dels tripulants del submarí davant la base naval de Mar del Plata, després que se sabés la notícia
FEDERICO COSSO / AP Familiars dels tripulants del submarí davant la base naval de Mar del Plata, després que se sabés la notícia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain