La Vanguardia (Català)

L’ambaixador espanyol a Washington visita Ibar a la presó de Florida

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

L’ambaixador d’Espanya a Washington, Santiago Cabanas, visitarà avui a Florida Pablo Ibar, el pres espanyol que va passar 16 anys al corredor de la mort, a la presó on espera la repetició del seu judici oral, que començarà el 26 de novembre.

L’ambaixador hi anirà a la tarda (hora local) en el torn normal de visites, com un ciutadà més. El seu gest és poc habitual atès el seu rang diplomàtic, però respon tant a l’interès personal de Cabanas per la sort d’Ibar, a qui va visitar amb freqüència durant els seus anys com a cònsol a Miami, com al desig del Govern espanyol perquè es conegui el seu interès en el cas i es recordi el seu paper en el moviment contra la pena capital, però sense que es percebi com un intent d’ingerència en el seu sistema judicial. Espanya és un dels països que sempre envia cartes de suport quan la Unió Europea detecta algun cas en què, segons les seves directrius comunes, cal mobilitzar-se en defensa de presos condemnats a mort.

“Ara hi ha una nova oportunita­t però no serà fàcil perquè la Fiscalia torna a demanar la pena de mort”, va reconèixer el diplomàtic en una trobada amb correspons­als divendres a Washington. “Pablo Ibar no va tenir un judici just i mereix tenir-lo”, va recalcar Cabanas, que després de visitar el pres es reunirà amb els seus familiars i advocats.

Nascut als EUA fa 46 anys, de pare espanyol, Ibar ha passat més de la meitat de la seva vida a la presó acusat d’un triple assassinat que va passar el 1994 al comtat de Broward (Florida). Ell sempre s’ha declarat innocent. El seu primer judici es va acabar sense que el jurat pogués emetre un veredicte; el segon va ser declarat nul, i el tercer, el 2000, es va acabar amb una condemna de pena de mort.

Després d’una intensa batalla legal, el Tribunal Superior de Florida va dictaminar fa dos anys que el pres tenia dret a un “nou judici” a causa de l’“escassetat” i “debilitat” de les proves presentade­s en contra seu. Tampoc no va tenir la millor defensa en aquell moment, un advocat d’ofici amb greus problemes personals que no s’aguantava dret durant el judici, recorda el seu equip actual. A falta de proves físiques contra ell, la principal evidència inculpatòr­ia contra l’espanyol és un borrós vídeo de les càmeres de seguretat de la casa on va tenir lloc l’assassinat. La seva mala qualitat va ajudar l’anul·lació de la condemna del seu amic Seth Penalver.

“Abans del judici jo no era un àngel però això tampoc no em converteix en un assassí”, va dir Ibar al periodista Nacho Carretero al seu llibre Pàgina dos. El procés de selecció del jurat va culminar aquest divendres (18 persones, sis de les quals suplents), cosa que permetrà l’inici del nou judici oral d’aquí vuit dies a Fort Lauderdale. Demà tindrà lloc una audiència sobre la moció de la Fiscalia de Florida, que “vol evitar que testifiqui­n experts en identifica­ció de testimonis” convocats per la defensa, va explicar a l’agència Efe un dels advocats d’Ibar, Joe Nascimento. Aquesta és la seva última oportunita­t per capgirar la seva condemna a la pena capital.

Condemnat a mort el 2000, el Tribunal Suprem de Florida va ordenar un nou judici que comença el dia 26

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain