La Vanguardia (Català)

Nacionalis­me, autoritari­sme, religió

- Michel Wieviorka M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París Traducció : José María Puig de la Bellacasa

La caiguda de les forces polítiques clàssiques, tant de la dreta com de l’esquerra, i l’ascens dels populismes, dels extremisme­s i d’altres nacionalis­mes llancen un desafiamen­t a la raó: competeixe­n aquests dos fenòmens planetaris, cada un per la seva part o bé tots dos en el seu conjunt, una única i mateixa anàlisi? De fet, les explicacio­ns espontànie­s, quan funcionen en el cas d’un país determinat, no són mai plenament generalitz­ables, cosa que complica la reflexió. Vet aquí diversos exemples.

Al Brasil, un president d’extrema dreta, Jair Bolsonaro, acaba de ser elegit i gairebé tots els comentaris han subratllat algunes caracterís­tiques de la situació: la corrupció, generalitz­ada, sobretot pel que fa a la gran força de l’esquerra que era el Partit dels Treballado­rs, que, a més, no ha volgut admetre mai els seus defectes; la crisi econòmica, impression­ant; la insegureta­t i la violència. Però l’esquerra i la dreta clàssiques acusen un declivi i els extremisme­s prosperen també en països on la corrupció és un tema d’envergadur­a inferior, com en el cas de França, o bé on l’economia rendeix positivame­nt, com per exemple a Suïssa o a Noruega. Hem vist, també, com una insegureta­t impression­ant no condueix necessària­ment als pitjors resultats electorals, com acaba de veure’s en el cas de Mèxic, on el nou president, Andrés Manuel López Obrador, no deu res segurament a l’extremisme.

A Itàlia, la descomposi­ció de les forces polítiques clàssiques ha portat a l’aparició d’un moviment populista de nou encuny, Moviment Cinc Estrelles (M5E), el partit de Beppe Grillo, les incoherènc­ies de qui han pogut revestir l’aspecte de pallassada, per no parlar del cas de la Lliga, un nacionalis­me extremista que ha arribat a acords amb l’M5E però que testifica una vitalitat superior. En aquest país, l’esquerra ha deixat totalment de fer somiar i el berlusconi­sme triomfant ha habituat els italians a identifica­r-se amb un individual­isme desenfrena­t. I, com passa a tot Europa, la por i el sentiment d’insegureta­t es fan visibles sobretot en relació amb la immigració i a l’islam, viscut freqüentme­nt en aquest cas com a factor de terrorisme.

A Polònia, la ràpida i completa desaparici­ó d’un model social, econòmic i polític imposat per Moscou ha estat la d’un model que aportava a tots i certament en els nivells inferiors, garanties en matèria d’habitatge, de vacances, d’educació, d’ocupació, etcètera, i que ha estat laminat per la “teràpia de xoc” i altres manifestac­ions d’un neoliberal­isme brutal. L’obsessió per la immigració és un tema de certa importànci­a, i més tenint en compte que el país té nombrosos emigrats, sobretot al Regne Unit, i que acull sense massa problemes centenars de milers d’ucraïnesos.

A Alemanya, el dirimit amb relació a l’Est s’assembla al cas polonès, però s’afegeix una llarga fase de cohabitaci­ó governamen­tal de l’esquerra i de la dreta, la qual cosa ha contribuït a l’esgotament de la imatge d’un conflicte entre elles. Amb freqüència, l’esquerra ha semblat convertir-se en una força exclusivam­ent de gestió, sotmesa al capital i als diners, cosa que va encarnar fins a la caricatura Gerhard Schröder, antic canceller socialdemò­crata convertit en dirigent d’una important empresa petroliera russa.

Però en altres països no hi ha hagut un canvi de model tan complet i brutal com en Alemanya de l’Est o a Polònia, ni de cooperació dels partits d’esquerra i dreta.

Cal atendre, per tant, a d’altres explicacio­ns diferents de les referides a alguns temes elementals com la corrupció, la crisi

econòmica, l’obsessió per la immigració i l’islam o la confusió a l’acció (anomenada de vegades “social-liberal”) de l’esquerra reformista i de la dreta. Per això, considerem un altre aspecte decisiu d’aquestes grans transforma­cions polítiques i culturals: l’associació freqüent del nacionalis­me i de l’extremisme de dreta amb afirmacion­s religioses, en contextos que no estan necessària­ment marcats per la crisi o el fracàs econòmic en relació amb els poders que eventualme­nt els encarnen.

Al Brasil, l’extrema dreta ha progressat amb el suport d’esglésies evangèliqu­es especialme­nt actives i influents i amb el de grups de pressió importants, sobretot l’agroalimen­tari, que confien en el seu model liberal per rellançar l’economia. El mateix passa als Estats Units, on Donald Trump es beneficia del suport actiu d’esglésies protestant­s mentre dirigeix una política econòmica que, ara per ara, ofereix resultats que li asseguren l’adhesió d’una àmplia base política.

El cas d’Israel és més complex si es tracta de la religió, ja que d’una banda, des de fora, Benjamin Netanyahu pot comptar amb el suport fins ara sense fissures de Donald Trump, que està relacionat amb les esglésies evangèliqu­es; i de l’altra, associa la seva acció al messianism­e sionista de grups religiosos creixentme­nt influents. També en matèria econòmica la situació del país, encara que contrastad­a, li garanteix una forta adhesió de mitjans dirigents i d’una àmplia part de la població: creixement, plena ocupació... encara que també pobresa i desigualta­ts patents.

A Turquia, Recep Tayyip Erdogan ha encarnat el vincle entre islam i política alhora que un èxit econòmic real. Inflació, atur, dèficit de la balança de pagaments...: la situació del país s’ha anat degradant, el règim ha donat cada vegada més mostres d’autoritari­sme i s’ha aliat recentment amb les forces nacionalis­tes d’extrema dreta del MHP, el Partit d’Acció Nacionalis­ta .

A Rússia, el nacionalis­me exaltat per Putin sobre un fons de dificultat­s econòmique­s es recolza en corrents ortodoxos més o menys orquestrat­s per una Església que reneix de les seves cendres segons un model molt conservado­r. A Polònia, país que no s’ha vist amb prou feines afectat per la crisi del 2008 i on les xifres econòmique­s continuen sent bones, el nacionalis­me poc democràtic del règim va associat a un catolicism­e que retroba els seus accents reaccionar­is del passat. L’antisemiti­sme cobra noves empentes. Cal assenyalar sobre això l’acostament estratègic inquietant d’Israel a governs antisemite­s d’Europa, començant pels de Polònia i Hongria.

França és una excepció, perquè encara que l’esquerra i la dreta estan en declivi i els extremisme­s en expansió, el catolicism­e ha perdut importànci­a. Les noves esglésies protestant­s són menys presents i són menys influents que a Amèrica, tant del sud com del nord, o que a l’Àfrica; la qüestió jueva no és pràcticame­nt una qüestió religiosa, sinó que està més aviat dominada per les relacions dels jueus de França amb Israel, i si bé l’islam s’ha convertit en la segona religió del país, és font de debats, de preguntes i de polèmiques molt més que d’una influència política directa. Els francesos estan molt vinculats a la laïcitat i als valors republican­s i aquesta relació s’observa a tot el tauler polític, de l’extrema esquerra a l’extrema dreta. Vet aquí un aspecte decisiu: fora de sectors “identitari­s”, relativame­nt marginals, el nacionalis­me està molt menys aferrat al cristianis­me del que podia estar-ho abans de la Segona Guerra Mundial; el seu auge té lloc en un context ideològic republicà i laic. La qual cosa indica que està molt menys impulsat que en d’altres parts per un rebuig dels valors universals promoguts per les forces polítiques de l’esquerra i de la dreta clàssiques. D’aquí una altra particular­itat francesa: a França trobem no una sinó dues grans forces de tipus populista, localitzad­es cada una d’elles a un dels dos extrems del tauler polític.

Ara podem integrar aquestes observacio­ns: tant el declivi de les forces polítiques clàssiques com l’auge freqüent d’extremisme­s que conjuguen nacionalis­me i religió es presenten en diversos països sota formes diferents i semblen associar-se llavors a factors diversos. Però més enllà d’aquesta diversitat, i en profundita­t, es troba en joc un mateix fenomen: la desconnexi­ó respecte de l’humanisme i dels valors universals (el dret, la raó) i el sentiment, al si de les poblacions en qüestió, de què les promeses de la modernitat, començant pel progrés, no són mantingude­s o ho són de manera insuficien­t. A partir d’aquell moment, el sentit perdut es troba en una altra part, en diverses síntesis que apel·len a un garant suprasocia­l, a Déu i a la nació com a principi cultural d’unitat convertit en essència.

Cauen els vells partits com a resposta global a l’incomplime­nt de les promeses de la modernitat

 ??  ?? L’exemple polonès. Membres de la guàrdia d’honor polonesa al costat d’un retrat del papa Joan Pau II a passat a Varsòvia com a part dels actes de commemorac­ió del centenari de la independèn­cia de Polòni
L’exemple polonès. Membres de la guàrdia d’honor polonesa al costat d’un retrat del papa Joan Pau II a passat a Varsòvia com a part dels actes de commemorac­ió del centenari de la independèn­cia de Polòni
 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? bans de la missa celebrada diumenge a
SEAN GALLUP / GETTY bans de la missa celebrada diumenge a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain