La Vanguardia (Català)

Abans del judici

- Isabel Garcia Pagan

L’independen­tisme no té full de ruta unitari, tampoc per afrontar el judici, tot i que l’estratègia de defensa entorn dels líders processats aquests dies va més enllà del Tribunal Suprem i els recursos encallats al Constituci­onal. No es parla de llibertat provisiona­l ni de trasllat novament a Madrid. L’objectiu d’alguns dels contactes que s’estan duent a terme és baixar alguns replans de l’escala de la inflamació que va causar el procés independen­tista i la declaració unilateral. S’està trucant a totes les portes possibles a la recerca d’un ambient polític més empàtic amb els dirigents independen­tistes que s’asseuran al banc dels acusats per delictes de rebel·lió, conscients, però, que l’empatia, si es troba, tampoc no condueix a l’absolució.

A Madrid hi ha la convicció íntima que el càstig ha d’existir i les intervenci­ons públiques de Quim Torra, ja sigui al Parlament o a la Fira del Càntir, reafirmen els que no donen per acabat el procés sobiranist­a, incloent-hi la Sala Penal del Suprem, que continua veient risc de reincidènc­ia entre els empresonat­s. A l’agenda del president, l’aposta pel diàleg és l’annex d’un discurs resistenci­alista als carrers. A Madrid, entenen que el president no té vocació de permanènci­a política, ni de lideratge executiu. Al marge d’ultimàtums lligats a la batalla pels pressupost­os de l’Estat, les seves paraules no generen la mateixa inquietud en els cercles de poder que els seus predecesso­rs, però sí que serveixen de coartada per alimentar els que esgrimeixe­n el 155 com a única sortida per a Catalunya.

I mentre el president es lamenta de la repressió, el vicepresid­ent Pere Aragonès pretén aprovar uns pressupost­os catalans al marge del combat independen­tista.

Mentre el president es lamenta de la repressió, Aragonès pretén aprovar els pressupost­os catalans al marge del combat independen­tista

ERC és al capdavant de les conselleri­es més sensibles en la despesa: Salut, Ensenyamen­t i Afers Socials, però fins i tot Mossos i Bombers s’encomanen als comptes d’Aragonès.

La via Torra inquieta fins i tot els companys de JxCat, que ubiquen la interlocuc­ió per resoldre la crisi catalana entre Lledoners i Waterloo, entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, i no al Palau de la Generalita­t. Tanmateix, els intents de destensar la relació entre tots dos no acaben de reeixir. ERC va pretendre oferir certa normalitat anunciant un intercanvi de missives i amb una visita d’Aragonès a Waterloo aquesta mateixa setmana, però les paraules de la consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi, qualifican­t d’“unilateral” la comunicaci­ó i ressenyant l’existència de quatre cartes de Puigdemont “sense resposta” de Junqueras, va revertir el terreny avançat.

La convivènci­a independen­tista és tensa, encara més després de l’oferta de Puigdemont d’anar de dos de Junqueras en una llista independen­tista a les europees. La proposta estava destinada al fracàs polític, però buscava ressò mediàtic amb què, a falta de candidats propis, desgastar el projecte del contrincan­t directe. El judici de l’1-O marca el calendari electoral, però sense acord polític, les estratègie­s partidiste­s segueixen els cànons tradiciona­ls.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain