La Vanguardia (Català)

Espanya aprofitarà el 40è aniversari de la Constituci­ó per millorar la imatge als EUA

Catalunya i el rebrot de la ‘llegenda negra’, reptes comunicati­us

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

La campanya commemorat­iva del 40è aniversari de la Constituci­ó –“40 anys de democràcia, 40 anys de llibertat”– s’estendrà també a l’estranger com a part de l’estratègia del Govern de Pedro Sánchez per millorar la imatge d’Espanya a l’exterior i contrarest­ar el relat del moviment independen­tista català. Les principals ambaixades espanyoles celebraran diferents actes per ressaltar el valor de la Carta Magna a la restauraci­ó de la democràcia i com a instrument de convivènci­a, van informar fonts diplomàtiq­ues.

L’ambaixada espanyola a Washington prepara un acte en un think tank o laboratori d’idees de la ciutat i un altre en una universita­t que tindran lloc el desembre amb presència d’algun expert en Dret Constituci­onal. L’objectiu és arribar als diferents públics de la capital, tant els cercles polítics com els acadèmics, en què el Ministeri d’Exteriors s’ha trobat, que han pres el que considera versions alternativ­es de la realitat política espanyola.

La campanya “40 anys de democràcia, 40 anys de llibertat” va ser presentada al setembre al Congrés dels Diputats per la seva presidenta, Ana Pastor, i el president del Govern central, Pedro Sánchez, entre d’altres. No és casual que s’ampliï, entre altres països, als Estats Units. Washington ha estat, juntament amb Brussel·les, un escenari clau de la batalla pel relat entre el moviment independen­tista català en sentit ampli i el govern espanyol. La capital federal nord-americana va ser l’escenari del xoc públic més fort entre el Govern i les autoritats espanyoles, quan al juny el president Quim Torra va aprofitar la inauguraci­ó d’un festival per reclamar la llibertat dels polítics presos, intervenci­ó que va tenir una contundent rèplica del llavors ambaixador, Pedro Morenés.

Washington també ha estat la primera delegació fora d’Europa que el Govern ha reobert un any després de l’aplicació de l’article 155. El conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, va inaugurar dijous l’oficina, que ara dirigeix la politòloga Victòria Alsina. Elegida per concurs públic, Alsina va defugir dels temes polítics i va prometre treballar per “connectar el talent americà i el català a nivell universita­ri, empresaria­l, turístic i científic”. Maragall va manifestar, però, el seu desig que l’oficina serveixi perquè “Catalunya disposi d’un reconeixem­ent de la seva condició de país” i obtingui “pressió democràtic­a respecte a la nostra situació i la llibertat dels presos polítics”. Als Estats Units, els reptes comunicati­us van més enllà del conflicte polític català. “Explicar la realitat de l’Espanya d’avui, recordar i potenciar el nostre llegat i el que va significar la presència espanyola a Amèrica” dins del seu context històric són els objectius del nou ambaixador d’Espanya a Washington, Santiago Cabanas. “Hem vist cert rebrot de la llegenda negra en alguns punts del país”, va comentar divendres en una trobada amb la premsa. En ple debat sobre el racisme de les estàtues de la Confederac­ió, aquesta mateixa setmana la ciutat de Los Angeles ha retirat una estàtua de Cristòfor Colom. Al setembre, la Universita­t de Stanford va eliminar del seu campus el nom del frare mallorquí Juníper Serra.

 ?? DANI DUCH ?? Pastor i Sánchez obrint la campanya per l’aniversari de la Carta Magna
DANI DUCH Pastor i Sánchez obrint la campanya per l’aniversari de la Carta Magna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain