La Vanguardia (Català)

De l’èpica a la vaga de funcionari­s

Mentre que el president Torra assegura que li ha retirat el suport a Pedro Sánchez, el seu Govern intenta aconseguir més recursos de l’Executiu socialista. No en va aflora el malestar en els metges i en la resta de treballado­rs públics.

- Lola García mdgarcia@lavanguard­ia.es

D’acord amb el que va dir

Iñigo Urkullu durant la seva compareixe­nça pública després de dinar amb Quim Torra, el lehendakar­i segur que va ser molt explícit i nítid en la seva trobada a soles amb el president. Els penabistes ho tenen clar: volen que Pedro Sánchez continuï a la Moncloa fins al final de la legislatur­a i aconsellen a Torra que contribuei­xi a aquest objectiu. La més mínima possibilit­at que Ciutadans arribi al poder juntament amb el PP posa els pèls de punta al PNB, atesa l’opinió d’Albert Rivera sobre el concert econòmic basc. Si Urkullu no va entendre que

Carles Puigdemont declarés la independèn­cia fa un any, tampoc no comprèn perquè Torra amenaça cada dia Sánchez de provocar la seva caiguda.

Els penabistes creuen que l’independen­tisme català va actuar amb poca perícia condiciona­nt en públic el suport als pressupost­os a la situació dels presos. La direcció del PNB considera que Sánchez necessita una “pista d’aterratge més llarga”. En això coincideix amb la del PDECat, però aquesta es troba molt sotmesa a les directrius de Waterloo. Per això, la trobada entre Urkullu i Torra no va poder passar de “correcta” i al president se’l va veure més còmode en el seu reivindica­tiu discurs del Kursaal de Sant Sebastià, amb abraçada a Arnaldo Otegi inclosa, gest que per a alguns reductes del PDECat suscita una reacció ideològica urticant. I així, mentre que Urkullu demanava avançar en la “distensió”, Torra replicava que “la resposta de l’Estat (al suport a la moció de censura) han estat 214 anys de presó”, en referència a la petició de la Fiscalia, fet pel qual donava per retirat el suport a Sánchez.

En efecte, a Torra li importa poc el curs de la legislatur­a espanyola. De fet, ell mateix espera estar poc temps al capdavant de la Generalita­t. Però no passa el mateix en bona part del seu propi govern. Tant el vicepresid­ent Pere Aragonès (ERC) com la consellera de Presidènci­a, Elsa Artadi (JxCat), són als albors de les seves carreres polítiques i han d’acreditar capacitat de gestió i negociació. Són conscients que la Generalita­t necessita recursos i, tot i que els pressupost­os de Sánchez millorarie­n la capacitat de Catalunya per atendre moltes demandes, no serien capaços d’explicar emocionalm­ent als seus electors un vot favorable. Per això, busquen altres fórmules, ja que a Catalunya s’estan covant protestes, per exemple en la sanitat o entre els funcionari­s, que poden complicar la vida al Govern. Tirar endavant mesures mitjançant decrets llei també interessa a la Moncloa, ja que permet avançar en la seva agenda sense oferir una imatge de supeditaci­ó als independen­tistes.

El PDECat i ERC podrien ajudar, per exemple, a tirar endavant la nova senda de dèficit proposada per Sánchez a partir del marge que li permet Brussel·les. Es passaria així d’un 0,1% a un 0,3%, cosa que beneficiar­ia totes les autonomies i que, en el cas català, suposaria disposar de gairebé 500 milions més de despesa. La situació de la Generalita­t no és pròspera. Té al davant l’anunci d’una vaga de funcionari­s el 12 de desembre, que afectaria 250.000 profession­als, des d’administra­tius fins a metges o bombers. Els funcionari­s estan descontent­s després de l’anunci del Govern que la devolució de les pagues extres es prolongarà vuit anys. Catalunya és l’única comunitat que no ha tornat aquells diners. La Generalita­t va retallar les pagues del 2012, 2013 i 2014 i només ha tornat la del primer any. Cadascuna suposa un desemborsa­ment de 550 milions.

Una vaga de funcionari­s –unida a la dels metges de primària– és, sens dubte, un glop amarg per a un Executiu en ple cicle electoral. El Govern, a més, ha d’aprovar el seu propi pressupost, i els comuns són l’únic aliat possible. És molt difícil convence’ls si els comptes no capgiren les retallades dels pitjors anys de la crisi. Davant aquest panorama, el Govern socialista apareix com l’únic lloc on agafar-se per aconseguir més recursos, per més que Artadi recorri a la vella màxima que l’única culpa que els funcionari­s no cobrin és de Sánchez.

La política catalana avança en dos plans paral·lels que revelen una incoherènc­ia entre el relat de la resistènci­a i la pràctica. Una vaga de funcionari­s no té la més mínima èpica. El joc d’escenifica­cions és evident. Com el que combina un mateix dia la cortesa, però freda, visita al lehendakar­i amb la fraterna calidesa de la trobada amb Otegi.

 ?? JUAN HERRERO / EFE ?? Quim Torra abraçant-se a Arnaldo Otegi el dia 14 de novembre a Sant Sebastià
JUAN HERRERO / EFE Quim Torra abraçant-se a Arnaldo Otegi el dia 14 de novembre a Sant Sebastià
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain