La Vanguardia (Català)

Barcelona busca créixer en ciència

-

BARCELONA i Catalunya han desenvolup­at una vocació científica que ha assolit l’excel·lència en els camps de la biomedicin­a i la farmàcia, especialme­nt. Aquesta vocació va molt més lluny i una de les seves fites va ser la inauguraci­ó, el 2010, del Sincrotró Alba, al parc de la UAB, a Cerdanyola del Vallès. Però la crisi econòmica ha tingut efectes clarament negatius que han frenat el seu desenvolup­ament. Dijous passat, l’Ajuntament de Barcelona i el Govern espanyol van arribar a un acord per potenciar la capacitat investigad­ora i científica de la capital catalana.

El ministre de Ciència, Innovació i Universita­ts, Pedro Duque, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarelo, s’han proposat de captar projectes europeus que puguin avançar en camps en els quals la infraestru­ctura científica i la indústria s’han desenvolup­at amb eficàcia. Se citen, entre aquests, el Supercompu­ting Center, l’esmentat Sincrotró Alba o sectors capdavante­rs com els del grafè o la física quàntica. Però també les investigac­ions que es duen a terme en qüestions tan transcende­ntals com l’envellimen­t de la població o la mobilitat sostenible.

Un dels objectius centrals d’aquesta operació és, sens dubte, revertir el dèficit d’inversió en ciència i R+D per potenciar el “pla Barcelona Ciència”, el programa que pretén convertir la ciutat en una capital europea en ciència i innovació. Un pla que es basa en l’existència d’una àmplia xarxa de centres d’investigac­ió, d’un teixit empresaria­l molt productiu i d’universita­ts i de personal altament qualificat que converteix­en la ciutat i la seva àrea metropolit­ana en un camp adobat on aquestes iniciative­s científiqu­es poden fructifica­r de manera excel·lent.

Els que des de fa decennis treballen en diversos camps científics en condicions molt difícils, especialme­nt des de l’esclat de la crisi econòmica, saben que aquesta voluntat no és un simple brindis a sol. Perquè aquest pla, que té una instal·lació amb seu a l’antic centre fabril de Ca l’Alier, al cor del Poblenou, amb un laboratori d’investigac­ió iLab, enfonsa les seves arrels en la programaci­ó municipal dels anys noranta, quan la iniciativa científica era, llavors sí, poc menys que una utopia.

El que convé ara és que la societat catalana i barcelonin­a doni el seu suport a aquesta iniciativa de creixement científic que, més enllà de pomposos títols de la capital, el que busca realment és edificar i consolidar una vocació secular urbana de progrés i benestar ciutadans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain