La Vanguardia (Català)

Glòria Serra L’estigma

-

Molts ciutadans van sentir la paraula per primera vegada per boca del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani: “No podem estigmatit­zar els menas, li fem el joc a la dreta”. Responia a l’alcaldessa de l’Hospitalet del Llobregat, Núria Parlón, que havia acusat el Govern de la Generalita­t de deixadesa en el cas d’una agressió sexual contra una noia al metro comesa per un grup de joves, entre els quals hi havia algun mena. És a dir, un menor no acompanyat, el nom que es dona als menors d’edat que entren de manera il·legal a Espanya, eminentmen­t provinents de l’Àfrica. De forma silenciosa s’ha convertit en un greu problema que ha col·lapsat totalment el sistema. Si normalment se’n detecten a Catalunya entre 300 o 400 l’any, enguany ja n’han arribat més de 3.000. Potser recorden com, fa uns mesos, van començar a dormir a les nits a les comissarie­s dels Mossos d’Esquadra, per manca de places als centres d’acollida.

En el cas de l’agressió al metro, els agressors vivien d’okupes i se’ls acusa de diversos robatoris. L’alcaldessa Parlón assegurava que havia alertat a la Generalita­t que hi havia menas entre ells. El tema encara està entre acusacions i desmentime­nts de les dues administra­cions.

I per què aquest tema és tan delicat? Perquè no té fàcil solució i perquè de seguida surten els que hi suquen pa electoral. El primer, un clàssic, Xavier García Albiol, de nou aspirant pel PP a l’alcaldia de Badalona. A Twitter va deixar anar: “El que ha passat a Santa Coloma de Gramanet amb l’agressió sexual a una noia per part de joves magribins és conseqüènc­ia de la política d’immigració d’aquest país consistent a donar tots els drets i no exigir cap obligació”. Com ja va fer quan era alcalde, barreja naps i cols. Ser immigrant no vol dir que ets un violador, ni aconseguir els papers t’esborra el masclisme. Ni la nacionalit­at tampoc no ho aconseguei­x, vistes les xifres de dones assassinad­es per la violència de gènere a mans d’espanyols.

Però és cert que el problema amb els menas existeix. Estem parlant, majoritàri­ament, de nois en una edat que al Magrib i a la resta d’Àfrica són tractats com a adults. Que no tenen estudis homologabl­es ni han rebut, en molts casos, una educació en valors, regles democràtiq­ues, etcètera. Hi ha de tot: buscavides empesos per les seves famílies per sortir de la misèria o delinqüent­s que fugen de la presó o dels càstigs medievals per robar. I l’enorme volum depassa els educadors, sobretot perquè molts dels menors són ben a la vora de fer 18 anys, moment en què desapareix­en del sistema.

La massificac­ió i la manca de recursos actuals estan generant situacions de violència i agressions dins dels centres, i de convivènci­a i petit delicte al carrer, i amaguen els casos exitosos d’integració, que existeixen. A més, la llei prohibeix extradir un menor d’edat. És un trencaclos­ques diabòlic.

I què fem, doncs? Fer fora el tema de l’enfrontame­nt electoral, abordar-ho com una situació d’emergència de país i acarar-ho amb decisió i sense embuts ni faramalla demagògica. Sumar-hi paciència, temps i recursos. És una llàstima que, per a aquesta recepta, ningú no trobi mai al rebost cap dels ingredient­s que calen.

Ser immigrant no vol dir que ets un violador, ni aconseguir els papers t’esborra el masclisme

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain