La Vanguardia (Català)

Un èxit multicausa­l

-

Demògrafs i epidemiòle­gs coincideix­en que el fet que Espanya estigui entre els quatre països més longeus del món i que d’aquí dues dècades pugui liderarlos no és casualitat, sinó fruit de la confluènci­a de molts factors afavoridor­s de la salut de què els espanyols han gaudit durant dècades i que han proporcion­at un plus d’esperança de vida respecte als qui viuen en altres països de l’entorn. Aquests en són alguns:

AMBIENT

Bon clima, bona aigua i seguretat alimentàri­a

Espanya es troba en una zona temperada, de confort climàtic, i això ha afavorit una activitat física més important i molta vida a l’aire lliure. També ha facilitat l’accés a gran varietat d’aliments frescos en totes les èpoques de l’any abans fins i tot de la globalitza­ció. I –afegeixen els experts–, a això s’hi suma una bona qualitat de l’aigua i uns alts nivells de seguretat alimentàri­a.

ESTIL DE VIDA

Passeig, dieta mediterràn­ia i poques fumadores

Els epidemiòle­gs creuen que en la longevitat de les actuals generacion­s de gent gran influeix molt que són persones molt acostumade­s a caminar, que anaven a la feina caminant, feien del passeig una forma de lleure i sovint tenien feines que exigien activitat física. Moltes d’elles són persones que en la seva infantesa i joventut van passar restriccio­ns calòriques a causa de les penúries econòmique­s, i pràcticame­nt totes han seguit una dieta mediterràn­ia, amb més llegums i verdures i menys greixos i proteïnes. En el cas de les dones, a més, força més longeves (suposen vuit de cada deu persones que arriben als cent anys), la majoria no fumaven i amb prou feines bevien alcohol.

SISTEMA SANITARI

Accés universal a tractament­s mèdics

Els experts en salut pública consideren que un dels avantatges competitiu­s dels espanyols a l’hora de viure més és l’alta qualitat del sistema sanitari i la celeritat amb què es va universali­tzar l’accés als tractament­s mèdics i quirúrgics per part de tota la població, cosa que encara no passa en altres països desenvolup­ats. També concedeixe­n rellevànci­a als programes de prevenció impulsats per aquest sistema sanitari, que ha aconseguit reduir significat­ivament hàbits molt relacionat­s amb la mortalitat, com ara el tabaquisme.

EDUCACIÓ

Més coneixemen­t sobre els riscos i la prevenció

La millora dels nivells educatius de la població ha redundat no tan sols en l’accés a millors feines, sinó també en un coneixemen­t més gran dels riscos associats a la salut i una preocupaci­ó més important amb relació a la prevenció de les malalties i els accidents. I les campanyes de prevenció d’accidents de trànsit han reduït significat­ivament la mortalitat.

ECONOMIA

Més renda, més serveis públics i més comoditats

És difícil justificar l’elevada esperança de vida a Espanya amb raons econòmique­s, perquè fa unes quantes dècades era un dels països més pobres d’Europa i ja destacava entre els més longeus. No obstant això, els demògrafs asseguren que si avui es viu més també és perquè es viu millor, ja que des dels anys seixanta i setanta ha crescut de manera molt significat­iva el nivell de renda de la majoria dels ciutadans –inclosos els pensionist­es–, hi ha més i millors serveis públics i es gaudeix de més comoditats, tant en l’àmbit domèstic com en el laboral, i ara el confort i les cures són molt superiors a totes les edats.

BENESTAR

Pau social, cohesió familiar i satisfacci­ó personal

Un dels avantatges que afegeix anys a la vida dels espanyols és, segons els experts, l’elevat grau de cohesió i pau social que hi ha, com també la fortalesa de les xarxes familiars i la solidarita­t intergener­acional més gran, cosa que comporta un nivell de seguretat econòmica i afectiva que no es troba en altres països. També destaquen l’efecte psicològic de la satisfacci­ó amb la vida i, en concret, amb el sistema sanitari i la cura de la salut, que manifesten les persones grans a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain