La Vanguardia (Català)

Un trampolí per trobar feina

- Girona

En només cinc anys, el geògraf Adán Casado ha passat de vendre sabatilles i roba d’esport en uns grans magatzems a ser director de negocis d’una empresa de geolocalit­zació a la qual ja representa en congressos realitzant ponències. Enrere queda aquell breu període en què, després d‘acabar el màster, es va posar a buscar feina en el seu àmbit sense obtenir respostes. “En sis mesos no vaig aconseguir fer ni una sola entrevista”, recorda. L’últim any ha dit no a tres ofertes de feina i se sent plenament realitzat en una empresa on té un paper rellevant: obrir mercats a Espanya i gestionar nous projectes.

L’Adán és un dels 3.000 joves que han format part del programa Rescatador­s de Talent, una iniciativa de la Fundació Princesa de Girona que té per objectiu millorar l’ocupabilit­at dels joves d’entre 20 i 30 anys que cursen o han cursat estudis universita­ris o un cicle superior d’FP i que estan a l’atur, buscant la seva primera feina o són subocupats. Un programa que prioritza joves que s’han convertit en la primera generació en la seva família que accedeix a una formació superior.

Aquest va ser el cas d’Erick Quispe, tot un exemple de superació personal. Va arribar a Espanya amb 17 anys, quan els seus pares van decidir emigrar de l’Equador per motius econòmics. Una edat difícil per a la integració a l’aula. “Sempre havia volgut estudiar i anar a la universita­t”, explica. Va començar des de baix: va realitzar un cicle superior de comptabili­tat i finances i posteriorm­ent va entrar a la universita­t, on es va llicenciar en Economia, estudis que ha completat amb un màster en Estadístic­a. Ara treballa en una empresa dedicada a big data i anàlisi de dades amb seus a Sant Cugat del Vallès i Barcelona.

Aquest jove de Figueres, de 29 anys, reconeix les dificultat­s que tenen per trobar una feina conforme als seus estudis els qui, com ell, s’han convertit en la primera generació familiar a anar a la universita­t. “A Espanya, l’educació ha perdut l’objectiu de ser un ascensor social”, denúncia Quispe. Segons l’OCDE, més de la meitat d’alumnes amb pares que no tenen el batxillera­t tampoc aconseguei­xen aquest nivell educatiu. A més, el 70% dels llocs de treball es troben a partir de contactes i tres de cada quatre ofertes són vacants que les empreses s’estimen més no fer públiques i que cobreixen amb referèncie­s de persones conegudes.

Un dels papers destacats en el programa Rescatador­s de Talent l’exerceixen els mentors, directius d’empreses que acompanyen aquests joves en el seu accés al món laboral. Els ofereixen consells, els resolen dubtes, els encaminen i en alguns casos, com el de l’Adán, els acaben contractan­t. Segons dades de la Fundació Princesa de Girona, un total de 28 joves s’han integrat als equips de les empreses que els han mentorat i un 70% dels 3.000 inscrits en la plataforma del programa ha millorat la seva situació laboral.

“Quan acabem la carrera o el màster som molt inexperts, desconeixe­m els perfils que demanen les empreses del nostre sector, estem molt perduts”, explica Casado. Aquí entren en joc els mentors, que orienten els joves i es converteix­en en un autèntic trampolí per assolir les seves aspiracion­s laborals. Els aconsellen que no es rendeixin, que pensin bé les ofertes que més els convenen, que siguin versàtils, que confiïn més en ells mateixos i, fins i tot, que reorientin la seva formació en el cas que se sentin atrets i interessat­s cap a una cosa radicalmen­t oposada a la que han estudiat.

Aquest va ser el cas de Sandra Escobedo, de 26 anys, que ha redirigit la seva vida laboral. Es va graduar en Dret, però sempre s’ha sentit atreta pel màrqueting, el disseny gràfic i la fotografia. Ara està enfeinada amb l’obertura d’una botiga en línia, que es dedicarà al disseny de logos per a empreses i il·lustracion­s. I encara que el Dret li agradava

La iniciativa s’adreça a joves de 20 a 30 anys amb estudis universita­ris o cicles superiors

i va exercir en algunes empreses, Escobedo ha preferit perseguir el seu somni. “Facis el que facis has de dedicar-t’hi en cos i ànima”, afirma.

Rescatador­s de Talent també dona accés als centres de desenvolup­ament de les empreses, fomenta la mobilitat dels joves entre comunitats autònomes, una cosa poc freqüent, i atorga ajuts econòmics. Segons dades de l’Enquesta de Població Activa, només el 6% dels joves aturats d’entre 16 i 34 anys ha canviat de municipi de residència l’últim any. María Muñoz, de Jaén, que va fer el doble grau en Dret i ADE a la seva ciutat, trenca l’estadístic­a. “La majoria de gent de la meva promoció fa oposicions, però a mi no em cridava l’atenció”, explica. Fa dos mesos que treballa com a consultora en una empresa de Barcelona.

Divendres, una vintena de joves van participar en una xerrada motivacion­al amb José Miguel Bermúdez, un dels últims premiats de la Fundació Princesa de Girona, per la seva empresa Bound4blue, que fabrica veles rígides per al transport marítim que permeten un estalvi del 40% en combustibl­e i la reducció d’emissions.

Talent impartint talent.

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? El geògraf Adán Casado, de 29 anys, és director de negocis d’una empresa de geolocalit­zació
PERE DURAN / NORD MEDIA El geògraf Adán Casado, de 29 anys, és director de negocis d’una empresa de geolocalit­zació
 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? María Muñoz, de Jaén, treballa com a consultora a Barcelona
PERE DURAN / NORD MEDIA María Muñoz, de Jaén, treballa com a consultora a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain